ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 14 DECEMBRIE

ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 14 DECEMBRIE

Relațiile ungaro-americane se pot îmbunătăți dacă Statele Unite pun capăt atitudinii și politicilor "neobișnuite și neprietenești" la adresa Ungariei, a declarat președintele parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, într-un interviu.

"Americanii nu folosesc aceste politici doar față de Ungaria. Ei le folosesc și fac abuz de ele (în relația cu) cehii, românii și slovacii, ca instrumente în jocurile lor geopolitice pentru a face ordine în funcție de prioritățile lor în teritoriile (hinterland) aflate chiar în spatele liniei întâi", a declarat Kover.

* Parlamentari britanici încearcă să obțină de la SUA informațiile cu privire la serviciile secrete ale Marii Britanii, informații care ar fi fost cenzurate din raportul de marți privind torturile aplicate de CIA. Dacă raportul Senatului american a avut un efect exploziv în SUA, el a relansat de asemenea întrebările legate de rolul pe care l-au avut în războiul împotriva terorismului MI5 și MI6, serviciile de securitate interne și externe ale Marii Britanii, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA.

* Mai mulți ziariști și polițiști au fost arestați într-o operațiune declanșată duminică dimineața în 13 orașe din Turcia, printre care și Istanbul, și care a vizat mișcarea predicatorului islamist Fethullah Gulen, pe care Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), de guvernământ, îl califică drept "un stat paralel". Printre persoanele reținute se numără Ekrem Dumanli, redactorul șef al ziarului Zaman, și Hidayet Karaca, președintele grupului Samanyolu, ambele fiind apropiate mișcării conduse de Gulen.

* Președintele afgan Ashraf Ghani i-a îndemnat duminică pe liderii religioși musulmani să lupte împotriva violențelor ucigașe ale talibanilor, care se întețesc într-un context în care misiunea NATO din Afganistan se apropie de sfârșit. "Aceste acțiuni nu sunt acceptabile. Ele nu sunt islamice, nu sunt umane", a declarat președintele Ghani, la o reuniune dedicată sărbătoririi Drepturilor Omului.

* Partidul premierului nipon Shinzo Abe a înregistrat duminică o amplă victorie la alegerile parlamentare anticipate, convocate de guvernul conservator și transformate într-un referendum pro sau contra politicii sale economice "abenomics". Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta) ar fi obținut între 275 și 306 de locuri din totalul celor 475 și ar putea, împreună cu aliatul său centrist Noul Komeito, să-și păstreze cele două treimi din camera inferioară a parlamentului nipon.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”