ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 OCTOMBRIE

Instituirea unei zone de interdicție aeriană sau a unei zone tampon în nordul Siriei, conform unei propuneri a Turciei, nu a fost discutată de NATO, a declarat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. 'Cred că nu există o cale simplă și directă de ieșire din această problemă', a spus Jens Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusaoglu. 'Nu a fost o problemă discutată în cadrul NATO', a afirmat el despre acest subiect.

* Ideea ca Turcia să efectueze unilateral o operațiune terestră transfrontalieră pentru salvarea orașului sirian kurd Kobane de combatanții grupării Statul Islamic care îl asediază în prezent este 'nerealistă', a declarat joi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. 'Este nerealist să te aștepți ca Turcia să efectueze o operațiune terestră de una singură. În prezent au loc convorbiri... Odată ce va exista o decizie comună, Turcia nu va ezita să-și joace rolul', a declarat Cavusoglu într-o conferință de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

* Miniștrii de interne din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Luxemburg, pentru a discuta modalitățile de gestionare mai eficientă a fluxurilor migratorii, în condițiile în care Italia se pregătește să reducă misiunea de căutare și salvare Mare Nostrum din Marea Mediterană. Pe fondul evoluțiilor impredictibile din Siria, Fâșia Gaza și Cornul Africii, fluxurile de migranți către Uniunea Europeană s-au amplificat exponențial anul trecut, mulți dintre migranți încercând să treacă Mediterana în ambarcațiuni improprii. Până săptămâna trecută, în Italia ajunseseră 139.200 de persoane cu ajutorul unor ambarcațiuni venind dinspre nordul Africii.

* Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va participa la reuniunea șefilor de stat din țările membre CSI (Comunitatea Statelor Independente, fostele republici sovietice, mai puțin țările baltice și Georgia), care are loc vineri în capitala Republicii Belarus, Minsk. Vineri, președintele Timofti va lua parte la ședința în format restrâns a Consiliului șefilor de stat ai țărilor membre CSI, iar ulterior va lua parte la reuniunea în format extins, în prezența delegațiilor.

* Liderul Partidului Libertății din Olanda (PVV, de extremă-dreapta), Geert Wilders, a fost chemat de procurorii olandezi să răspundă pentru unele afirmații xenofobe făcute cu ocazia unui miting electoral organizat la Haga anterior în cursul acestui an. Procurorii au primit peste 6.400 de plângeri după ce Wilders a promis, într-un miting din capitala olandeză, 'să trateze' cu simpatizanții săi cererile de a avea 'mai puțini marocani' în Haga.

* Partidul antiimigrație și antieuropean UKIP se pregătește să-și facă intrarea în parlamentul britanic în urma a două scrutinuri legislative parțiale, dintre care unul pare câștigat joi. Partidul populist al lui Nigel Farage se bazează în special pe circumscripția Clacton, din estul Angliei, unde candidatul UKIP, Douglas Carswell, fost deputat al Partidului Conservator, este marele favorit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante