ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 14 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 14 OCTOMBRIE

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat marți că renunțarea la referendumul privind independența prevăzut la 9 noiembrie în Catalonia este o 'veste excelentă' și că de acum trebuie "vorbit" cu catalanii.

"Este o veste excelentă. Respectarea legii este obligația tuturor", a declarat șeful guvernului conservator, la o zi după anunțul privind abandonarea de către executivul catalan a acestei consultări populare considerate anticonstituțională de către Madrid.

* Președintele Cataloniei, Artur Mas, a anunțat marți că la 9 noiembrie va fi organizată o formă alternativă de consultare populară privind independența regiunii, după ce justiția a interzis desfășurarea unui referendum ca atare. "Va exista o consultare populară (...), însă nu se va baza pe decretul pe care l-am semnat pentru organizarea referendumului", a declarat el, recunoscând divergențele din cadrul taberei favorabile separatismului în privința acestei chestiuni.

* Relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană s-au apropiat de momentul adevărului, atunci când este necesar să se răspundă la întrebarea despre viitorul vector de dezvoltare, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o reuniune a Asociației de Afaceri Europene (AEB), care regrupează majoritatea companiilor mari străine din Rusia.

* Deputatul Aleksandr Mirnîi în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral), din partea formațiunii naționaliste 'Svoboda', a propus naționalizarea proprietăților și activelor rusești din Ucraina. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat luni seara în parlamentul ucrainean. Documentul prevede naționalizarea 'bunurilor mobile și imobile', precum și a conturilor bancare și activelor aparținând direct Federației Rusiei sau prin intermediul unor structuri afiliate.

* Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) l-a confirmat marți în funcția de ministru al apărării pe Stepan Poltorak, numit luni în acest post de președintele Petro Poroșenko. Două sute patruzeci și cinci de parlamentari au votat în favoarea numirii lui Poltorak la conducerea Ministerului Apărării, cu 19 mai mult decât cele 226 de voturi necesare. Poltorak (49 de ani) a fost șeful Gărzii Naționale, o formațiune din care fac parte voluntari angajați alături de armată în luptele din estul separatist prorus al Ucrainei. El îl înlocuiește în funcție Valeri Gheletei, care a demisionat duminică, după mai multe acuzații apărute în presa ucraineană care îi reproșează fostului ministru că nu a reacționat, la sfârșitul lunii august, atunci când trupe ruse au intrat în regiunile din estul separatist.

* Un oficial medical sudanez, angajat al ONU și contaminat cu Ebola, a murit într-un spital din orașul german Leipzig, unde fusese internat săptămâna trecută după ce a contractat virusul în timp ce lucra în Liberia, una din cele mai afectate țări de febra hemoragică, a anunțat marți clinica. 'Pacientul bolnav cu febra Ebola a murit în timpul nopții la Clinica St. Georg din Leipzig. În pofida măsurilor intense și a eforturilor maxime din partea echipei medicale, angajatul ONU în vârstă de 56 de ani a murit din cauza acestei infecții grave", a precizat spitalul.

* Poliția britanică a arestat trei bărbați și trei femei marți într-o operațiune antiteroristă legată de războiul civil din Siria. Ofițeri antitero i-au reținut pe suspecți la Londra, Portsmouth, pe coasta sudică a Angliei, și la Farnborough, la vest de capitala britanică. Grupul, compus din persoane cu vârste cuprinse între 23 și 57 de ani, a fost reținut în baza unor suspiciuni de activități teroriste.

* Liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a reapărut marțea aceasta în public după o absență de peste o lună, ar fi suferit o intervenție chirurgicală la glezne, fiind operat de un medic francez. Nu este prima dată când Phenianul face apel la serviciile medicilor francezi. În 1991, cardiologi din Lyon i-au montat un stimulator cardiac lui Kim Ir-sen, fondatorul țării și bunicul actualului lider. Tot în anii 1990, un medic francez a operat-o pe Ko Young-hee (soția lui Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un), care suferea de cancer.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...