ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 24 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 24 OCTOMBRIE

Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de folosirea de către autoritățile georgiene a sistemului judiciar pentru răzbunare politică, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki. 'Dorim să atragem atenția guvernului georgian cu privire la importanța statului de drept și a unui act de justiție corect, precum și a realizării unor anchete transparente pentru a se evita percepția că sistemul judiciar este folosit pentru răzbunare politică', a afirmat joi Jennifer Psaki în cadrul unei conferințe de presă. 'Urmărim îndeaproape anchetele care vizează foști și actuali oficiali', a mai spus ea.

* Forțele coaliției internaționale împotriva grupării Statul Islamic (SI) au distrus în noaptea de joi spre vineri un arsenal și un centru de antrenament jihadist în regiunea Kirkuk, în nordul Irakului, în timpul unei raid prezentat de Statul Major francez drept unul masiv. 'În această noapte (joi spre vineri) am lansat o operațiune importantă în Irak', a declarat vineri dimineață la Paris șeful Statului Major al armatei franceze Pierre de Villiers, pentru radio Europe 1. În timpul raidului, la care au participat avioane Rafale franceze, au fost distruse clădiri în care jihadiștii Statului Islamic 'produceau bombe și arme pentru a ataca forțele irakiene', a declarat el. 'Au fost lansate circa 70 de bombe, între care 12 bombe ghidate prin laser, și ne-am atins obiectivul', a mai spus el, adăugând că operațiunea a fost un succes.

* Ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeană pentru lupta împotriva Ebola 'va crește la miliard de euro', a anunțat vineri președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cea de-a doua zi summitului de la Bruxelles. Suma de un miliard de euro a fost stabilită de premierul britanic David Cameron, în timp ce contribuția europeană fixată înaintea summitului era de aproximativ 600 de milioane de euro. Potrivit cancelarului german Angela Merkel, liderii europeni ar trebui de asemenea să se pună de acord asupra 'numărului de angajați' pe care Europa este în măsură să-i trimită în țările afectate — Sierra Leone, Liberia și Guineea.

* Guvernul suedez nu dorește să-și prelungească programul de schimburi militare cu Rusia, potrivit proiectului de buget al noului executiv publicat vineri. 'Guvernul a decis să nu prelungească programul de acțiuni comune care reglementează cooperarea între forțele armate ale celor două țări. Acest lucru înseamnă suspendarea cooperării între forțele armate suedeze și Rusia', se precizează în document. Executivul suedez afirmă că militarii ruși 'acționează într-un mod din ce în ce mai provocator în regiunea baltică' și că au avut loc 'încălcări ale integrității teritoriale ale țărilor' din regiune.

* Polonia intenționează să-și suplimenteze trupele de la granița sa de est și să le modernizeze, a declarat joi ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak, în cadrul unei vizite la o garnizoană militară din Siedlce (voievodatul Mazovia). 'Avem nevoie astăzi de acest ,,zid,, în Est', a spus ministrul polonez, indicând că la vechile baze militare de la granița de est a țării infrastructura a intrat în declin, întrucât nu s-a mai investit de mult timp. Polonia va desfășura trupe suplimentare la granița sa estică, inclusiv în zona limitrofă enclavei ruse Kaliningrad, pe fondul situației tensionate din estul Ucrainei, relevă media locale.

* Președintele ucrainean Petro Poroșenko a reacționat dur joi atunci când directorul adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Iuri Artuhov, a utilizat abrevierea RMN ( 'republica moldovenească nistreană') pentru Transnistria, fără mențiunea 'nerecunoscută', în prezentarea unui raport cu privire la combaterea contrabandei cu mărfuri la frontiera cu regiunea transnistreană. 'Nu există nicio RMN (republica moldovenească nistreană, n.r.), ci doar segmentul transnistrean al frontierei cu Republica Moldova', a declarat tranșant președintele Poroșenko, care a convocat cu ocazia vizitei întreprinse joi la Odesa — important oraș-port la Marea Neagră în sudul Ucrainei — responsabili ai SBU și ai Agenției vamale pentru a dezbate probleme privind combaterea contrabandei pe tronsonul transnistrean al frontierei și corupția în rândurile agenților vamali.

* Un canadian din Ottawa a fost condamnat joi la 12 ani de închisoare pentru că a fost implicat într-un complot uneltit de o celulă care intenționa să comită un atentat. Misbahuddin Ahmed (30 de ani), fost asistent în radiologie din cadrul unui spital din Ottawa, a fost găsit vinovat în iulie de 'complot în vederea facilitării unei activități teroriste' și de faptul că a participat 'la activități ale unei grupări teroriste', potrivit serviciului de cercetări penale din Canada. Totuși, el a fost achitat pentru capul de acuzare cel mai grav, referitor la fabricarea și deținerea de materiale explozibile. Această condamnare nu are legătură cu uciderea a doi militari, incident ce a îndoliat Canada în această săptămână. Misbahuddin Ahmed a fost arestat în 2010 odată cu alți doi presupuși membri ai acestui grup.

* Viitorul președinte al Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, este de părere că actualul președinte al Parlamentului polonez, fostul ministru de externe Radoslaw Sikorski a făcut, per total, mai mult bine decât rău în cariera sa de politician. 'Dacă pun în balanță ce a reușit să facă Sikorski și ce, uneori, a stricat, bilanțul va fi unul pozitiv', a declarat Donald Tusk, comentând în legătură cu perspectivele carierei politice a lui Sikorski după scandalul provocat de interviul pe care fostul șef al diplomației poloneze l-a acordat publicației americane Politico.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...