ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 20 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 20 NOIEMBRIE

Comisia Europeană a decis miercuri să suplimenteze fondurile alocate României pentru construcția de autostrăzi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

CE a hotărât să acopere costurile de construcție a două tronsoane de autostradă din România, finanțate inițial de statul român prin împrumuturi bancare. Prin decizia semnată de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, 262 milioane de euro au fost alocați din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Această decizie ridică nivelul contribuției Comisiei Europene la construirea acestor autostrăzi la 439 milioane de euro.

* Moscova a acuzat joi Uniunea Europeană că șantajează Serbia pentru ca această țară să se alăture sancțiunilor occidentale impuse Federației Ruse în contextul conflictului din Ucraina. ''Uniunea Europeană încearcă acum să convingă Serbia, care nu este membră a UE, să se alăture sancțiunilor. De fapt, Serbia este șantajată — ori se alătură sancțiunilor împotriva Rusiei, ori nu va mai fi considerată o țară cu șanse pentru aderarea la UE'', a afirmat șeful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksei Pușkov.

* 'Suntem solidari cu autoritățile ucrainene în această perioadă dificilă. Succesul Ucrainei este în interesul național al Republicii Moldova', a subliniat președintele moldovean Nicolae Timofti, în finalul convorbirilor purtate cu omologii săi din Ucraina și Polonia, Petro Poroșenko, respectiv Bronisław Komorowski, care efectuează joi o vizită comună în Republica Moldova, relatează presa de peste Prut.

* Condiția pentru revenirea produselor moldovenești pe piața din Federația Rusă este revocarea Acordului de asociere și liber schimb semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Chișinău, Igor Dodon, liderul socialiștilor moldoveni la întoarcerea dintr-o vizită efectuată la Moscova, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

* Observatori OSCE, mandatați cu supravegherea aplicării acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, au fost ținta tirurilor lansate de bărbați în uniformă militară, a anunțat joi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Incidentul a avut loc miercuri într-o zonă aflată sub controlul forțelor guvernamentale ucrainene, la 15 kilometri vest de Donețk, bastion al separatiștilor proruși din estul Ucrainei, și nu s-a soldat cu victime.

* Senatorul american John McCain a îndemnat la contracararea fermă a 'ambițiilor barbare' ale președintelui rus Vladimir Putin de a reclădi imperiul rus și a pledat pentru un ajutor eficient pentru Ucraina. McCain a făcut aceste declarații în timpul unor dezbateri prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la Revoluția de Catifea din Cehoslovacia, transmite joi postul de radio Vocea Americii.

* Statele Unite ale Americii sunt angajate în mod public în activități de apărare pentru prevenirea și detectarea atacurilor cibernetice provenite din state străine, însă nu sunt implicate în planificarea sau desfășurarea unei ofensive cibernetice împotriva guvernului rus, a declarat fostul director executiv al Comisiei 9/11 Philip Zelikow. 'Din cunoștințele mele, guvernul Statelor Unite nu lansează atacuri cibernetice împotriva guvernului rus', a declarat Zelikow miercuri, la o masă rotundă la Washington DC, întrebat despre capacitățile de ofensivă ale SUA în domeniul cibernetic.

* Ducesa de Alba a Spaniei a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, a anunțat familia. María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, cu peste 40 de titluri nobiliare, de două ori văduvă și de trei ori căsătorită, deținătoare a unei mari averi, fusese spitalizată duminică din cauza unei pneumonii. Ea a decedat în dimineața zilei de joi, în Palacio de las Duenas, la Sevilla.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”