ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 29 DECEMBRIE

Avionul companiei AirAsia decolat duminică de pe aeroportul indonezian Surabaya spre Singapore cu 162 de persoane la bord se află "pe fundul mării", a afirmat luni șeful Agenției naționale indoneziene pentru căutari și salvare. "Ținând cont de informațiile aflate în posesia noastră și de evaluarea potrivit căreia presupusul loc al prăbușirii este în largul mării, apare ipoteza că avionul se află pe fundul mării", a declarat Bambang Soelistyo, în cursul unei conferințe de presă.

* Republica Moldova trebuie să continue reformele, iar procesele de modernizare trebuie accelerate, pentru ca țara să se apropie de standardele democratice și de viață ale Uniunii Europene, a declarat luni președintele moldovean Nicolae Timofti, într-un discurs susținut la ședința constitutivă a Parlamentului rezultat în urma alegerilor de la 30 noiembrie. "Republica Moldova trece printr-o perioadă extrem de responsabilă, având în vedere contextul politic intern și cel regional. Reformele trebuie continuate. Procesele de modernizare trebuie accelerate, așa încât țara noastră să se apropie de standardele democratice și de viață ale Uniunii Europene", a afirmat șeful statului.

* Lituania speră că aderarea la zona euro, de la 1 ianuarie 2015, va conduce la întărirea legăturilor sale cu Occidentul, într-o perioadă de îngrijorare față de ambițiile Rusiei, chiar dacă populația se teme că aderarea la moneda unică va determina creșterea prețurilor. Odată cu abandonarea monedei sale naționale, litas, Lituania va deveni a 19-a țară membră a zonei euro, în condițiile în care celelalte două state baltice, Estonia și Letonia, au aderat la zona unică în 2011, respectiv 2014. Potrivit unui sondaj publicat în luna noiembrie de Banca centrală a Lituaniei, aproximativ 53% dintre cei trei milioane de lituanieni sunt favorabili trecerii la euro, în timp ce 39% se opun.

* Un atentat cu mașină capcană a provocat duminică moartea a șase persoane, dintre care doi copii, într-o regiune kurdă din provincia siriană Alep, în nordul țării devastate de un război care durează de aproape patru ani, a informat un ONG. Atentatul a vizat în cursul după-amiezii un baraj de control al forțelor kurde din localitatea Qitna, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se bazează pe o largă rețea de informatori, militanți și de surse medicale.

* Talibanii afgani au calificat luni încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan drept 'înfrângere' și 'dezamăgire' pentru coaliția internațională, la o zi de la ceremonia ce a marcat 13 ani de la intervenția militară în această țară.

* Un ministru sud-coreean a propus luni Coreii de Nord să se organizeze în luna ianuarie discuții la nivel înalt referitoare, în special, la reuniunea familiilor separate de război. Ministrul sud-coreean al unificării, Ryoo Kuhl-Jae, responsabil cu problemele nord-coreene, s-a arătat dispus să aibă întâlniri cu reprezentanți ai regimului nord-coreean, la Seul sau la Phenian.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos