ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE - ROMÂNIA ÎN LUME - 2 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE - ROMÂNIA ÎN LUME - 2 DECEMBRIE

Președintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut marți Uniunii Europene și Rusiei să ajungă la un acord pentru realizarea gazoductului South Stream, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni că țara sa abandonează proiectul și a acuzat totodată Bulgaria pentru acest eșec.

Proiectul gazoductului South Stream a fost intens promovat de Gazprom, iar prin această conductă Europa urma să fie aprovizionată cu gaze naturale rusești, ocolind teritoriul nesigur al Ucrainei. Aflat într-o vizită oficială în Turcia, președintele Vladimir Putin a anunțat luni, spre surprinderea tuturor, că Rusia renunță la proiect, motivând decizia prin faptul că guvernul de la Sofia nu permite construirea tronsonului conductei pe teritoriul bulgar. În replică, Plevneliev a afirmat că South Stream este un proiect convenit între UE și Rusia, nu între Bulgaria și Rusia, amintind că decizia guvernului de la Sofia de a suspenda lucrările la conductă a fost luată la cererea Comisiei Europene, care a invocat încălcarea normelor comunitare ce interzic furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă aceste gaze.

* Abandonarea de către Rusia a proiectului gazoductului South Stream confirmă necesitatea diversificării surselor de aprovizionare ale Uniunii Europene, a transmis marți Comisia Europeană. 'Decizia Rusiei de a opri proiectul South Stream și modul în care aceasta a fost luată confirmă cât de importantă este pentru Europa diversificarea surselor de aprovizionare', a declarat vicepreședinta Comisiei responsabilă cu bugetul, bulgăroaica Kristalina Georgieva, la o zi după anunțul renunțării la proiect de către președintele rus Vladimir Putin. 'Această nouă evoluție va trebui discutată. Evoluția constantă a peisajului energetic este un motiv pentru UE de a construi o Uniune Energetică, printre prioritățile căreia se va număra și securitatea aprovizionărilor (cu energie)', a declarat la rândul său, într-un comunicat, vicepreședintele CE responsabil cu energia, Maros Sefcovic.

* Un acord de încetarea a focului a fost încheiat marți pentru a pune capăt luptelor ce au loc pe aeroportul din Donețk, unul dintre punctele fierbinți ale conflictului din estul Ucrainei, unde au loc confruntări de mai multe luni, a anunțat liderul separatist Andrei Purghin. 'Astăzi (marți — n.r.), a fost convenit un acord pentru încetarea luptelor începând de la 18.00, ora Moscovei (15.00 GMT), pe aeroportul din Donețk', a declarat el presei.

* Miniștrii de externe din cele 28 de țări membre ale NATO și din Ucraina au condamnat marți consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea și 'destabilizarea deliberată' a estului Ucrainei de către Rusia. 'Condamnăm consolidarea prezenței militare a Rusiei în Crimeea. Suntem de asemenea îngrijorați în legătură cu planurile declarate ale Rusiei pentru consolidarea în continuare a prezenței militare la Marea Neagră', au declarat miniștrii de externe într-un comunicat după o reuniune la Bruxelles.

* Procurorul general egiptean a decis să facă apel împotriva exonerării de acuzațiile de complicitate la uciderea a sute de manifestanți în timpul revoltei din 2011 ce îl vizau pe fostul șef de stat Hosni Mubarak, a anunțat marți Parchetul. 'Procurorul general a decis să facă apel în fața Curții de Casație' împotriva deciziei tribunalului din Cairo care l-a exonerat sâmbătă pe Mubarak, a precizat Parchetul într-un comunicat. Fostul președinte, supranumit 'Faraonul', era judecat pentru rolul său în reprimarea sângeroasă a manifestațiilor din timpul mișcării populare de protest din 2011 care a dus la căderea sa de la putere, în timpul căreia circa 850 de persoane au fost ucise. Hosni Mubarak a fost achitat și de acuzații de corupție într-un caz separat.

* O grupare extremistă din SUA planifica în 2009 să arunce în aer turnul Sears Tower (până în 2009), în prezent Willis Tower din Chicago, cea mai înaltă clădire din SUA de la acea vreme, precum și studioul de televiziune din acest oraș din statul Illinois al popularei moderatoare tv americane Oprah Winfrey, relevă, într-un raport, organizația pentru apărarea drepturile omului din Statele Unite ale Americii Judicial Watch. Astfel, teroriștii planificau să transporte substanțele explozive cu o furgonetă, dar poliția a reușit să dejoace planurile lor înainte ca ei să ajungă în oraș. După cum menționează Judicial Watch, extremiștii puneau la cale aceste atentate în semn de protest față de campaniile militare ale SUA în Irak și Afganistan.

* Războiul din Siria a făcut peste 200.000 de morți în aproape patru ani de zile, a anunțat marți Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra. 'Am contabilizat 202.354 de oameni uciși, dintre care peste 130.000 sunt combatanți din ambele tabere', a precizat această organizație nonguvernamentală, care beneficiază de o vastă rețea de militanți și medici în Siria. Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, 63.074 sunt civili, iar dintre aceștia 10.377 sunt copii.

* Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a deplâns marți faptul că tinerii turci nu știu nimic sau aproape nimic despre savanții musulmani, dar știu totul despre personalități occidentale precum Albert Einstein. ''Dacă îi întrebi cine este Einstein, fiecare tânăr are un cuvânt de spus. Dacă îi întrebi cine este Ibn Sina, majoritatea dintre ei nici măcar n-au auzit de el'', a afirmat Erdogan într-o intervenție la un forum al cadrelor didactice la Antalya (sud).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...