ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 OCTOMBRIE

Președintele cipriot Nicos Anastasiades a fost spitalizat pentru scurt timp joi în urma unui puseu de tensiune, după sosirea sa la Bruxelles pentru a participa la summitul UE, a anunțat guvernul cipriot. 'După sângerări nazale prelungite, președintele Republicii Cipru a fost internat joi dimineață într-un spital din Bruxelles, unde s-a constatat că a fost vorba de hipertensiune', potrivit unui comunicat oficial. Președintele cipriot, în vârstă 68 de ani, a fost externat la câteva ore după aceea, după ce a primit îngrijirile necesare. Președintelui cipriot i s-a recomandat să rămână la hotel și să fie monitorizat îndeaproape de către un medic.

* Statele Unite ale Americii se pregătesc să instaleze o nouă bază militară pe aeroportul Harir, situat la 50 de kilometri de orașul Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan. 'Autoritățile din orașul Harir le-au acordat o săptămână comercianților și proprietarilor de companii instalați pe teritoriul fostului aeroport militar să-și încheia activitățile și să părăsească zona', a declarat o sursă militară din orașul Erbil. Potrivit acesteia, Pentagonul a ales aeroportul Harir pentru poziția sa geografică strategică care permite monitorizarea deplasărilor jihadiștilor Statului Islamic în Irak și Siria.

* Mitropolitul Onufrie, capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei, a fost decorat joi de patriarhul rus Kirill cu medalia 'Sf. Serghie de Radonej', clasa I, pentru 'onestitatea și înțelepciunea' dovedite în condițiile conflictul din estul Ucrainei, informează Interfax. Ceremonia a avut loc în cadrul unei ședințe a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, precizează agenția citată.

* Parlamentul European a votat joi în favoarea unei prelungiri până la sfârșitul lui 2015 a ridicării barierelor vamale pentru exporturile ucrainene care intră pe piața UE. Această măsură comercială, propusă de Comisia Europeană, permite accesul fără taxe vamale pentru numeroase produse provenite din Ucraina, pentru a susține stabilitatea economică și politică a acestei țări în dificultate. Măsura a fost introdusă în aprilie 2014 pentru a compensa decizia Moscovei de a impune restricții la intrarea pe piața rusă și în așteptarea creării unei zone de liber-schimb între UE și Ucraina.

* Liderul opoziției laburiste britanice Ed Miliband a promis joi că formațiunea sa va lua măsuri împotriva imigrației dacă va câștiga alegerile legislative din 2014. Această înăsprire de ton din partea laburiștilor vine în contextul ascensiunii pe eșichierul politic britanic a formațiunii eurofobe și antiimigrație UKIP (Partidul Independenței).

* Premierul britanic David Cameron intenționează să se folosească de Consiliul European de joi și vineri de la Bruxelles pentru a-și exprima dezacordul față de solicitările UE ca statele membre să ofere mai mulți bani la bugetul comunitar, a declarat o sursă guvernamentală britanică. Cameron se află sub presiune să adopte o linie mai dură în relația cu UE înaintea alegerilor naționale din luna mai a anului viitor, în care popularitatea tot mai mare a Partidului Independenței Marii Britanii (UKIP, anti-UE) amenință șansele Partidului Conservator de a fi reales.

* Camera inferioară a parlamentului polonez — Seimul — a adoptat o lege care interzice distribuirea și promovarea produselor alimentare nesănătoase în instituțiile școlare din țară, începând de la 1 ianuarie 2015. În baza acestei legi, Ministerul polonez al Sănătății este însărcinat cu întocmirea unei liste detaliate cu grupurile de produse alimentare a căror distribuire este autorizată în instituțiile școlare și normele nutriționale pe care ele trebuie să le respecte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”