ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 OCTOMBRIE

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență miercuri pentru a evoca noile proiecte de colonizare ale Israelului în Ierusalimul de Est, au anunțat marți surse diplomatice. Aceste discuții urgente au fost cerute de Iordania, după o cerere a reprezentantului palestinian la ONU, Riyadh Mansour, care a solicitat celor 15 membri ai Consiliului 'să analizeze situația de criză din Ierusalimul de Est ocupat'.

* Rusia nu constituie o amenințare militară directă la adresa Uniunii Europene, dar intervenția sa în Ucraina a reliefat un nou tip de "război hibrid" împotriva căruia blocul european ar trebui să lupte prin intermediul unei politici energetice coordonate și a mass-media, care să contracareze o "propagandă masivă", a declarat ministrul danez de externe Martin Lidegaard.

* Organizația Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie pregătită să recurgă la forța militară în caz de nevoie, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, marți, la Bruxelles. "Trebuie să fim pregătiți să recurgem la forța militară în caz de necesitate", a declarat el, cerând Federației Ruse să pună capăt acțiunilor de destabilizare a situației din Ucraina. În context, Stoltenberg a subliniat că datoria principală a NATO este de a garanta securitatea țărilor sale membre.

* Președintele Franței, Francois Hollande, va lua o decizie în luna noiembrie în legătură cu controversata livrare către Rusia a unui prim portelicopter Mistral, a declarat marți ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian. Hollande a anunțat pe 3 septembrie că, din cauza ''acțiunilor'' Moscovei în Ucraina, nu sunt întrunite condițiile pentru livrarea portelicopterului către Rusia.

* Ministerul britanic al Apărării a anunțat marți că a ajuns la un acord de principiu cu compania americană Lockheed Martin pentru o primă comandă de avioane multirol invizibile F-35, contractul urmând să fie formalizat în săptămânile următoare. Marea Britanie va achiziționa în total 14 aparate de acest fel în următorii cinci ani, primele patru urmând să fie livrate la jumătatea anului 2016. Armata britanică a optat pentru varianta F-35B, cu decolare și aterizare verticală.

* Procurorii olandezi așteaptă în continuare rapoartele serviciilor de informații americane și rusești cu privire la prăbușirea avionului aparținând Malaysia Airlines în Ucraina, însă legile americane privind transmiterea unor astfel de informații anchetelor penale complică procesul, a declarat marți guvernul olandez. Olandezii conduc investigația privind prăbușirea avionului Boeing 777 în luna iulie pe teritoriul controlat de rebeli în estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul aeronavei, două treimi dintre ele cetățeni olandezi, și-au pierdut viața.

* Un procuror britanic al Misiunii europene de poliție și justiție (Eulex) în Kosovo, Maria Bamieh, a denunțat marți acte de corupție în care sunt implicați înalți responsabili ai Eulex, potrivit presei locale. Ea a afirmat că, dacă ar fi dezvăluite, informațiile de care dispune 'ar trebui să șocheze Uniunea Europeană'. 'Da, ar trebui să șocheze UE pentru că organizația risipește banii contribuabililor și nu face nimic pentru populația din Kosovo', a afirmat procuroarea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 Așa o fi?

3 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

4 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

5 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu