ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 17 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 17 NOIEMBRIE

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a discutat luni la telefon cu președintele ales al României, Klaus Iohannis, pe care l-a felicitat cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale și l-a invitat într-o vizită la Chișinău, anunță Administrația Prezidențială a Republicii Moldova. Nicolae Timofti și-a exprimat încrederea că relațiile de prietenie și de bună înțelegere dintre Republica Moldova și România, care au cunoscut o ascensiune puternică în ultimii ani, vor continua să se dezvolte cu aceeași intensitate, în beneficiul cetățenilor ambelor țări.

* Președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, îl felicită pe Klaus Iohannis cu ocazia alegerii sale în funcția de președinte al României. "În numele Uniunii Europene, aș dori să îl felicit pe dl Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcție de președinte al republicii România", a transmis Herman Van Rompuy într-un comunicat difuzat luni. "Am încredere că acesta va depune toate eforturile și se va implica în întregime, împreună cu guvernul, pentru a ajuta România să facă față viitoarelor provocări politice, economice și sociale. Și am convingerea că va contribui la dezvoltarea în continuare a Uniunii Europene", a mai precizat Herman Van Rompuy, care va fi înlocuit la 1 decembrie la șefia Consiliului European de polonezul Donald Tusk.

* Republica Moldova va înainta în 2015 cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE), a declarat luni președintele republicii, Nicolae Timofti, în timpul conferinței de presă susținute alături de omologul său austriac Heinz Fischer, aflat în vizită oficială la Chișinău. 'Statutul de țară candidată la aderare va accelera procesul de modernizare a structurilor de stat, va permite majorarea nivelului de securitate al țării noastre', a spus Timofti.

* Riscuri din partea Rusiei există nu doar la adresa Ucrainei, ci și a Georgiei, Republicii Moldova și chiar a țărilor balcanice, a declarat cancelarul german Angela Merkel, într-o conferință susținută la Institutul Lowy pentru Politici Internaționale din Sydney. 'După ororile celor două războaie mondiale și războiul rece, pacea în Europa este din nou pusă sub semnul întrebării. Și această situație a fost provocată de Rusia, care continuă să destabilizeze situația din partea de est a Ucrainei', a spus Merkel.

* Uniunea Europeană a decis luni extinderea listei persoanelor vizate de sancțiuni pentru implicarea lor în conflictul ucrainean, pentru a adăuga rebeli separatiști proruși, a indicat o sursă diplomatică europeană. Miniștrii europeni de externe, reuniți luni la Bruxelles, au solicitat serviciului diplomatic al Uniunii Europene 'să propună înscrierea de noi nume pe lista sancțiunilor vizându-i pe separatiști, pentru ca o decizie să poată fi luată până la sfârșitul acestei luni', a indicat sursa menționată.

* Armata ucraineană trebuie să fie pregătită de orice evoluție a relațiilor cu Rusia, inclusiv de război, și în acest sens sunt luate măsurile corespunzătoare, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru apărare și securitate națională, Andrei Lîsenko. ''În oricare situație, că va fi sau nu un ordin pentru începerea unui război, militarii ucraineni trebuie să fie gata de orice evoluție, inclusiv de agresiune. Pentru aceasta este pregătită prima linie de apărare, sunt întărite unitățile noastre, sunt pregătite mijloacele tehnice de apărare, precum și unități suplimentare de oameni care acum sunt în rezerva activă și care pot să acționeze în caz de agresiune'', a dat asigurări Lîsenko.

* Președintele ucrainean Petro Poroșenko și omologul său polonez Bronislaw Komorowski vor efectua împreună o vizită în Republica Moldova la 20 noiembrie, a anunțat purtătorul de cuvânt al președinției de la Kiev, Sviatoslav Țegolko. ''Președinții Ucrainei și Poloniei, Petro Poroșenko și Bronislaw Komorowski, vor vizita împreună Republica Moldova pentru a exprima susținerea față de eforturile acestei țări pe drumul ei spre integrarea europeană'', a precizat oficialul ucrainean.

* Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a executat aproximativ 1.500 de persoane în Siria în cinci luni, de la anunțarea stabilirii unui 'califat', a anunțat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). ONG-ul 'a numărat 1.429 de persoane executate de SI de la anunțarea califatului în iunie', a precizat directorul Rami Abdel Rahmane, subliind că majoritatea victimelor sunt civili.

* Ducesa de Alba a Spaniei, în vârstă de 88 de ani, a fost spitalizată duminică pentru o infecție pulmonară, survenită ca urmare a unui tratament pentru gastroenterită, a anunțat luni un purtător de cuvânt al fundației sale. "Ducesa se află la secția de urgență a clinicii Sagrado Corazon din Sevilia", a declarat pentru AFP purtătorul ei de cuvânt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski