SUA: Autorul atentatelor de la Boston a fost condamnat la moarte

SUA: Autorul atentatelor de la Boston a fost condamnat la moarte

Autorul atentatelor de la Boston, Djohar Tsarnaev, a fost condamnat oficial la moarte miercuri de un judecător federal, la puțin timp după ce și-a cerut pentru prima dată iertare în public pentru faptele comise, relatează AFP.

"Aș vrea să le cer iertare victimelor, supraviețuitorilor", a declarat în engleză, cu un ușor accent rus, Djohar Tsarnaev, în vârstă de 21 de ani, înainte ca judecătorul federal să pronunțe sentința decisă la 15 mai de un juriu popular.

"Îmi pare rău pentru viețile pe care le-am luat, pentru suferințele și pentru pagubele provocate, care sunt ireparabile", a mai spus el, adăugând că speră că Allah va avea milă de el, de fratele lui și de familia sa.

A fost pentru prima dată când Djohar Tsarnaev a vorbit în public după atentatele de la 15 aprilie 2013 din timpul maratonului de la Boston, soldat cu trei morți și 264 de răniți, dintre care 17 au avut membre amputate.

În fața unei săli a tribunalului federal din Boston complet tăcută, Tsarnaev, slab și palid, a elogiat "forța, răbdarea și demnitatea" victimelor, cărora, a spus el, a ajuns să le învețe numele în timpul procesului.

"Sunt musulman, iar religia mea este islamul. Mă rog ca Allah să aibă milă de cei care au murit în aceste atentate", a mai spus el.

După aceea, judecătorul O'Toole l-a condamnat la moarte "prin execuție".

În timpul audierii, 24 dintre victime, printre care mai multe cu membrele amputate, au vorbit, unele cu lacrimi în ochi, despre suferințele lor, problemele lor financiare și despre modul în care li s-a schimbat viața după atentate. Câțiva l-au atacat direct pe Tsarnaev, pe care l-au catalogat drept "un laș fără remușcări".

"Viața este dură. Dar alegerile pe care le-ai făcut tu sunt rușinoase. Ceea ce i-ai făcut fiicei mele este oribil", a spus Patricia Campbell, mama unei tinere ucise în atentate, Krystle Campbell, de 29 de ani.

"Cel puțin nu veți mai face rău nimănui", a spus tatăl lui Krystle, Bill Campbell.

Condamnatul, îmbrăcat într-o vestă neagră, a ascultat aceste mărturii cu capul plecat, flancat de avocații săi.

"Ar fi putut să-și oprească fratele, ar fi putut să se răzgândească", a spus la rândul său tatăl celei mai tinere victime ucise, Martin Richard, de opt ani.

"Ar fi putut să vorbească cu poliția, dar nu a făcut nimic să evite acest lucru. A ales ura, distrugerea, moartea (...) Noi am ales dragostea, am ales noblețea, am ales pacea. Asta ne face diferiți față de el", a declarat Bill Richard, reamintind că ar fi preferat o condamnare la închisoare pe viață, pentru ca Tsarnaev să aibă timpul "să se împace" cu ce a făcut.

"Ați pierdut", a declarat una dintre victimele atacurilor, Rebecca Gregory. "Ne-ați făcut mai puternici", a adăugat ea.

Atentatele de la maratonul de la Boston, comise de Djohar Tsarnaev și fratele său Tamerlan, între timp decedat, sunt cele mai grave comise în spațiul public de la cele de la 11 septembrie. Două bombe artizanale au fost detonate înainte de linia de sosire, transformând într-un carnagiu un eveniment foarte popular, care aduna zeci de mii de spectatori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria