SUA avertizează India că nu este momentul potrivit să facă afaceri cu Rusia:

SUA avertizează India că nu este momentul potrivit să facă afaceri cu Rusia:

Washingtonul a avertizat vineri autorităţile de la New Delhi că climatul de tensiuni pe plan internaţional cu Rusia nu este propice pentru a face afaceri cu Moscova, înaintea unei vizite a preşedintelui rus, Vladimir Putin, la New Delhi, relatează AFP.

"Am spus deja că acum nu este momentul potrivit pentru afaceri cu Rusia", a avertizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf, întrebată cu privire la vizita liderului de la Kremlin la New Delhi, programată pentru săptămâna viitoare.

"Bineînţeles, am transmis (acest mesaj) aliaţilor şi partenerilor noştri la nivel internaţional", a afirmat oficialul american, al cărui Executiv întreţine relaţii reci cu Moscova, în principal din cauza crizei din Ucraina.

Potrivit unor oficiali indieni, prima vizită a preşedintelui Putin după venirea la putere, în mai, a premierului indian Narendra Modi este destinată să intensifice schimburile comerciale ruso-indiene, limitate la 10 miliarde de dolari pe an.

Putin şi Modi ar urma să semneze aproape 15 acorduri comerciale.

"Există mai multe zvonuri privind aceste contracte comerciale, vom vedea cum va evolua situaţia", a declarat Harf.

După sfârşitul Războiului Rece, India şi Rusia au rămas pentru mult timp aliaţi foarte apropiaţi. Totuşi, Washingtonul şi New Delhi s-au apropiat semnificativ în ultimul deceniu, în special sub preşedinţia lui George W. Bush (2001-2009).

Succesorul lui Bush la Casa Albă, Barack Obama, va vizita India la sfârşitul lui ianuarie, la invitaţia premierului Modi, pe care l-a primit pe 30 septembrie în Biroul Oval, în cursul unei întâlniri fără precedent.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…