SUA: Cerere privind deschiderea unei anchete penale în cazul e-mailurilor lui Hillary Clinton (presă)

Doi anchetatori i-au cerut Ministerului american al Justiției să deschidă o anchetă penală pentru a afla dacă Hillary Clinton a comis o greșeală folosind un cont de e-mail privat pentru corespondența guvernamentală în epoca în care ea conducea Departamentul de Stat, a relatat vineri cotidianul The New York Times (NYT), citat de AFP.

Cererea survine unui memorandum din 29 iunie, al unor inspectori generali pentru Departamentul de Stat și serviciile de informații, potrivit căruia contul privat al lui Hillary Clinton conține ''sute de e-mailuri posibil clasificate''.

Documentul, conform ziarului, a fost redactat pentru subsecretarul de stat pentru afaceri administrative, Patrick Kennedy.

Inspectorii generali sunt însărcinați cu anchete interne în cadrul unei agenții guvernamentale. Ministerul Justiției n-a luat încă decizia privind deschiderea unei anchete, au indicat responsabili oficiali pentru NYT.

Hillary Clinton, fostă ''Primă Doamnă'' a SUA, a condus diplomația americană din 2009 până în 2013. Ea este în prezent candidată la învestitura democrată pentru alegerile prezidențiale prevăzute pentru anul viitor.

Polemica se referă la faptul că e-mailurile respective au fost trimise sau primite printr-o mesagerie și un server private, și nu printr-un cont guvernamental, cum este regula.

Printre altele, o parte din aceste corespondențe se referă la Libia și îndeosebi la atentatul islamist împotriva consulatului american din Benghazi din 11 septembrie 2012, în care și-au pierdut viața ambasadorul Christopher Stevens și alți trei agenți americani. Administrația democrată și Hillary Clinton sunt acuzate de către republicanii din Congres că încearcă să disimuleze o parte din faptele despre acest atac.

Dna Clinton a dezmințit prezența unor informații clasificate pe contul său privat și i-a acuzat pe adversarii săi că încearcă să-i prejudicieze candidatura punând în evidență controversa. Ea i-a predat Departamentului de Stat circa 30.000 de e-mailuri, imprimate pe 55.000 de pagini. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

4 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

5 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata