SUA: Congresul îi acordă atribuții sporite lui Barack Obama pentru negocierea acordurilor de liber-schimb

SUA: Congresul îi acordă atribuții sporite lui Barack Obama pentru negocierea acordurilor de liber-schimb

Senatul american, camera superioară a Congresului, a adoptat miercuri o lege care îi acordă lui Barack Obama atribuții sporite pentru a finaliza acordurile de liber-schimb cu regiunea Asia-Pacific și alte țări, la finalul mai multor săptămâni de dispută parlamentară, relatează AFP. Textul, adoptat datorită sprijinului majorității republicane, pleacă acum pentru promulgare la președintele democrat, pentru care acest vot reprezintă o victorie politică, în ciuda faptului că mulți aleși democrați nu s-au raliat demersului.

Legea a fost adoptată cu 60 de voturi pentru și 38 împotrivă. Mai mulți republicani și reprezentanți ai federațiilor profesionale au salutat adoptarea legii, care a depășit cu greu numeroase obstacole de la începutul dezbaterii parlamentare.

"Trebuie să ne arătăm susținerea pentru muncitorii americani eliminând barierele comerciale străine inechitabile care discriminau produsele 'Made in America'", și-a exprimat satisfacția senatorul republican Mitch McConnell.

Legea creează un mecanism accelerat pentru ca Congresul să aprobe sau să respingă viitoarele acorduri comerciale încheiate de executiv, situație valabilă până în 2021. Aleșii americani nu vor putea să le modifice conținutul, ci doar să voteze pentru sau împotrivă.

Camera Reprezentanților a adoptat textul săptămâna trecută, la a doua tentativă.

Majoritatea democraților au votat împotriva acestui mecanism, pentru că se opun viitorului parteneriat transpacific (TPP) pe care Washingtonul îl negociază în prezent cu 11 alte țări riverane Pacificului, printre care și Japonia.

Tabăra progresistă se teme ca o nouă scădere a drepturilor vamale să nu conducă la suprimarea de joburi în anumite filiale americane, notează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

3 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

4 Așa o fi?

5 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu