Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

SUA: Congresul îi acordă atribuții sporite lui Barack Obama pentru negocierea acordurilor de liber-schimb

Senatul american, camera superioară a Congresului, a adoptat miercuri o lege care îi acordă lui Barack Obama atribuții sporite pentru a finaliza acordurile de liber-schimb cu regiunea Asia-Pacific și alte țări, la finalul mai multor săptămâni de dispută parlamentară, relatează AFP. Textul, adoptat datorită sprijinului majorității republicane, pleacă acum pentru promulgare la președintele democrat, pentru care acest vot reprezintă o victorie politică, în ciuda faptului că mulți aleși democrați nu s-au raliat demersului.

Legea a fost adoptată cu 60 de voturi pentru și 38 împotrivă. Mai mulți republicani și reprezentanți ai federațiilor profesionale au salutat adoptarea legii, care a depășit cu greu numeroase obstacole de la începutul dezbaterii parlamentare.

"Trebuie să ne arătăm susținerea pentru muncitorii americani eliminând barierele comerciale străine inechitabile care discriminau produsele 'Made in America'", și-a exprimat satisfacția senatorul republican Mitch McConnell.

Legea creează un mecanism accelerat pentru ca Congresul să aprobe sau să respingă viitoarele acorduri comerciale încheiate de executiv, situație valabilă până în 2021. Aleșii americani nu vor putea să le modifice conținutul, ci doar să voteze pentru sau împotrivă.

Camera Reprezentanților a adoptat textul săptămâna trecută, la a doua tentativă.

Majoritatea democraților au votat împotriva acestui mecanism, pentru că se opun viitorului parteneriat transpacific (TPP) pe care Washingtonul îl negociază în prezent cu 11 alte țări riverane Pacificului, printre care și Japonia.

Tabăra progresistă se teme ca o nouă scădere a drepturilor vamale să nu conducă la suprimarea de joburi în anumite filiale americane, notează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Adversarii lui Kovesi au reușit să convingă Bruxellesul: Ea este cea mai bună alegere pentru șefia Pa…

2 ALERTĂ Ce au hotărât „cele 5 fete bune” care-l judecă pe Dragnea. Procesul va dura foarte puțin! Moment-CHEIE …

3 ALERTĂ Liviu Avram, mesaj în miez de noapte pentru Dăncilă: „Cât de vakă poți să fii?”

4 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă acum la Secția 17 de Poliție?

5 EXCEPȚIONAL! Lovitură MORTALĂ pentru PSD! Acest articol despre Kovesi a apărut într-un ziar din țara care va g…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi