SUA: Congresul îi acordă atribuții sporite lui Barack Obama pentru negocierea acordurilor de liber-schimb

SUA: Congresul îi acordă atribuții sporite lui Barack Obama pentru negocierea acordurilor de liber-schimb

Senatul american, camera superioară a Congresului, a adoptat miercuri o lege care îi acordă lui Barack Obama atribuții sporite pentru a finaliza acordurile de liber-schimb cu regiunea Asia-Pacific și alte țări, la finalul mai multor săptămâni de dispută parlamentară, relatează AFP. Textul, adoptat datorită sprijinului majorității republicane, pleacă acum pentru promulgare la președintele democrat, pentru care acest vot reprezintă o victorie politică, în ciuda faptului că mulți aleși democrați nu s-au raliat demersului.

Legea a fost adoptată cu 60 de voturi pentru și 38 împotrivă. Mai mulți republicani și reprezentanți ai federațiilor profesionale au salutat adoptarea legii, care a depășit cu greu numeroase obstacole de la începutul dezbaterii parlamentare.

"Trebuie să ne arătăm susținerea pentru muncitorii americani eliminând barierele comerciale străine inechitabile care discriminau produsele 'Made in America'", și-a exprimat satisfacția senatorul republican Mitch McConnell.

Legea creează un mecanism accelerat pentru ca Congresul să aprobe sau să respingă viitoarele acorduri comerciale încheiate de executiv, situație valabilă până în 2021. Aleșii americani nu vor putea să le modifice conținutul, ci doar să voteze pentru sau împotrivă.

Camera Reprezentanților a adoptat textul săptămâna trecută, la a doua tentativă.

Majoritatea democraților au votat împotriva acestui mecanism, pentru că se opun viitorului parteneriat transpacific (TPP) pe care Washingtonul îl negociază în prezent cu 11 alte țări riverane Pacificului, printre care și Japonia.

Tabăra progresistă se teme ca o nouă scădere a drepturilor vamale să nu conducă la suprimarea de joburi în anumite filiale americane, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”