SUA: Loretta Lynch, prima femeie de culoare care devine secretar al justiției

SUA: Loretta Lynch, prima femeie de culoare care devine secretar al justiției

Senatul american a confirmat-o joi pe Loretta Lynch în fruntea Departamentului Justiției din SUA, aceasta devenind prima femeie de culoare care ocupă acest post, transmit AFP și Reuters. Senatorii au aprobat cu 56 de voturi pentru și 43 contra numirea lui Lynch. Zece republicani au votat în favoarea nominalizării, printre care liderul majorității din Senatul american, Mitch McConnell.

Loretta Lynch urmează să-și preia luni noul post, înlocuindu-l pe Eric Holder. Ea a așteptat confirmarea începând din luna noiembrie, atunci când președintele Barack Obama, el însuși absolvent de studii juridice la Universitatea Harvard, a nominalizat-o în funcția de secretar al justiției.

Lynch este considerată mai puțin controversată decât Eric Holder, care de multe ori a intrat în dispute cu republicanii. Ea a declarat că își propune să amelioreze relațiile dintre Departamentul Justiției și Congres.

Liderul de la Casa Albă a salutat confirmarea Lorettei Lynch de către Senat și a precizat că reforma sistemului de justiție penală, combaterea atacurilor cibernetice și securitatea națională sunt priorități ale noului secretar al justiției.

Loretta Lynch are 55 de ani și din 2010 a fost procuror federal în districtul newyorkez Brooklyn, un post pe care l-a ocupat deja între 1999 și 2001 sub președinția lui Bill Clinton. Ea are experiență în drepturi civile și în dosare privind fraudele corporatiste.

Absolventă de drept a prestigioasei Universități Harvard, Lynch și-a început cariera într-o firmă de avocatură din New York. Între 2002 și 2007, ea a fost consilier special al procurorului Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...