SUA: O delegație a PE, din care face parte Ramona Mănescu, vizitează închisoarea de la Guantanamo

SUA: O delegație a PE, din care face parte Ramona Mănescu, vizitează închisoarea de la Guantanamo

O delegație formată din cinci deputați europeni, condusă de Rachida Dati și din care face parte reprezentanta PNL Ramona Mănescu, urmează să viziteze marți, la invitația Statelor Unite, centrul de detenție de la Guantanamo, a informat duminică atașatul parlamentar al fostului ministru francez al justiției, citat de AFP.

Obiectivul acestei vizite neoficiale este de a studia contribuția pe care Europa o poate aduce Statelor Unite în vederea închiderii închisorii de la Guantanamo, promisiune de campanie a președintelui american, Barack Obama.

Pentru europarlamentari va fi vorba, totodată, de a trece în revistă situația și condițiile de detenție ale prizonierilor, a subliniat atașatul parlamentar, Philip Kyle.

Această enclavă izolată de pe insula Cuba adăpostește în continuare 142 de deținuți.

Majoritatea întemnițați în urmă cu peste un deceniu, fără a fi puși sub acuzare sau judecați, pentru 73 dintre aceștia autoritățile americane au aprobat eliberarea lor în țara de origine sau într-un alt stat.

Delegația neoficială va fi alcătuită din Eva Paunova (Bulgaria), Franck Proust (Franța), Elisabetta Gardini (Italia) și Ramona Mănescu (România) și va fi condusă de Rachida Dati, membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European.

Fostul ministru al justiției numit de Nicolas Sarkozy a pus bazele unei strânse cooperări cu omologul său american Eric Holder și a păstrat legăturile cu acesta în chestiunea luptei împotriva terorismului și a dosarului Guantanamo.

Vizita răspunde invitației din partea Departamentului de Stat și a emisarului special al președintelui Barack Obama responsabil de problema închiderii centrului de detenție, Cliff Sloan, cu care deputații europeni se vor întâlni miercuri la Washington, la o zi după deplasarea la Guantanamo, a adăugat Philip Kyle.

În capitala Statelor Unite, membrii delegației vor avea întrevederi cu parlamentari americani și cu responsabili ai unor organizații neguvernamentale care acționează în acest dosar.

Conținutul exact al vizitei la baza navală americană din Cuba nu a fost făcut cunoscut până în prezent, mai scrie AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”