SUA: Obama a grațiat 46 de condamnați pentru trafic de droguri

Președintele Barack Obama a grațiat luni 46 de americani condamnați la închisoare pentru trafic de droguri, explicându-și decizia prin necesitatea de a corecta condamnările disproporționate pentru infracțiuni nonviolente, informează AFP și Reuters. Președintele SUA cere demult o reformă a sistemului penal, denunțând întemnițarea în masă a traficanților de droguri care devin adesea "criminalii cei mai înrăiți" după ani lungi de închisoare.

Deși au fost anunțate deja de mai multe ori măsuri similare, este prima dată când această decizie prezidențială are o asemenea amploare. Potrivit Casei Albe, niciun președinte al SUA nu a anunțat un număr așa de mare de comutări de pedepse într-o singură zi după 45 de ani de la președinția lui Lyndon Johnson.

"Acești 46 de oameni nu își merită pedepsele. Este vorba despre oameni care aveau pedepse lungi, marea majoritate dintre ei condamnați la cel puțin 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni nonviolente legate de droguri. Toți acești bărbați și femei și-ar fi ispășit deja pedepsele dacă ar fi fost condamnați acum pentru aceleași infracțiuni", a explicat președintele SUA într-o înregistrare video difuzată de Casa Albă.

"Nu sunt infractori periculoși, nu meritau aceste pedepse. Cred că acești oameni merită a doua șansă", a adăugat Obama.

Președintele american trebuie să prezinte marți în timpul unui discurs la Philadelphia, în fața celei mai mari asociații a negrilor din SUA de apărare a drepturilor civile, moduri de a reforma sistemul penal care ar putea, speră el, să fie adoptate de Congres.

Într-un email adresat fiecăruia dintre deținuți, Obama a subliniat că mii de condamnați au depus o cerere de comutare a pedepsei și că doar o mică parte dintre ei au obținut-o.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Se inaugurează o nouă autostradă: Tronsonul din autostrada Transilvania care părea imposibil de deschis …

2 Bine scris...

3 BREAKING Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră care dă frisoane „Ciumei Roșii”!

4 Veste devastatoare pentru PSD: Între 25-30% din electoratul tradițional al partidului nu se va prezenta la vot…

5 Raport intern / Femeia vaccinată cu serul anti COVID Oxford-Astra Zeneca a făcut mielită transversă