SUA: Obama a grațiat 46 de condamnați pentru trafic de droguri

Președintele Barack Obama a grațiat luni 46 de americani condamnați la închisoare pentru trafic de droguri, explicându-și decizia prin necesitatea de a corecta condamnările disproporționate pentru infracțiuni nonviolente, informează AFP și Reuters. Președintele SUA cere demult o reformă a sistemului penal, denunțând întemnițarea în masă a traficanților de droguri care devin adesea "criminalii cei mai înrăiți" după ani lungi de închisoare.

Deși au fost anunțate deja de mai multe ori măsuri similare, este prima dată când această decizie prezidențială are o asemenea amploare. Potrivit Casei Albe, niciun președinte al SUA nu a anunțat un număr așa de mare de comutări de pedepse într-o singură zi după 45 de ani de la președinția lui Lyndon Johnson.

"Acești 46 de oameni nu își merită pedepsele. Este vorba despre oameni care aveau pedepse lungi, marea majoritate dintre ei condamnați la cel puțin 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni nonviolente legate de droguri. Toți acești bărbați și femei și-ar fi ispășit deja pedepsele dacă ar fi fost condamnați acum pentru aceleași infracțiuni", a explicat președintele SUA într-o înregistrare video difuzată de Casa Albă.

"Nu sunt infractori periculoși, nu meritau aceste pedepse. Cred că acești oameni merită a doua șansă", a adăugat Obama.

Președintele american trebuie să prezinte marți în timpul unui discurs la Philadelphia, în fața celei mai mari asociații a negrilor din SUA de apărare a drepturilor civile, moduri de a reforma sistemul penal care ar putea, speră el, să fie adoptate de Congres.

Într-un email adresat fiecăruia dintre deținuți, Obama a subliniat că mii de condamnați au depus o cerere de comutare a pedepsei și că doar o mică parte dintre ei au obținut-o.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video