SUA și Rusia se acuză reciproc de șicanarea diplomaților; Washingtonul a retras acreditarea a cinci consuli onorifici ruși

Statele Unite au retras acreditările a cinci consuli onorifici ruși, Washingtonul menționând că a recurs la această măsură ca răspuns la șicanele pe care trebuie să le suporte diplomații americani aflați la post în Rusia, transmite AFP. 'Suntem pregătiți să luăm și alte măsuri corespunzătoare dacă activitățile noastre diplomatice și consulare în Rusia vor continua să fie îngrădite', a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.

MAE rus a protestat deja vehement față de ridicarea acreditării celor cinci consuli onorifici, cetățeni americani ce reprezentau Rusia în California, Utah, Minnesota, Florida și Puerto Rico.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat 'serviciile de securitate' americane că desfășoară acțiuni 'provocatoare împotriva angajaților misiunilor diplomatice ruse, și nu doar în Statele Unite', ea susținând de asemenea că ridicarea acreditării celor cinci consuli ilustrează politica Administrației Obama de a reduce legăturile cu Moscova.

Însă Departamentul american de Stat a precizat că această decizie urmează unor măsuri asemănătoare luate de autoritățile ruse și din punctul de vedere al Washingtonului relațiile bilaterale cu Moscova nu ar trebui să fie afectate.

'Am luat această măsură ca răspuns în urma interferențelor continue ale Rusiei împotriva reprezentanțelor noastre diplomatice și consulare în Rusia, care se traduc — și nu se limitează la atât — într-o hărțuire generalizată a personalului nostru, în plus fiind închise forțat Centrul american din Moscova și alte 28 de spații americane în Rusia', a explicat Mark Toner.

Centrul american din Moscova a fost închis la cererea autorităților ruse pe 22 septembrie, după ce timp de 22 de ani a găzduit o bibliotecă americană și a fost un spațiu de întâlniri culturale.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …