SUA: Trump conduce în cursa pentru nominalizarea republicană la prezidențiale (sondaj Reuters-Ipsos)

SUA: Trump conduce în cursa pentru nominalizarea republicană la prezidențiale (sondaj Reuters-Ipsos)

Principalul candidat republican Donald Trump are un mare avans în cursa pentru nominalizare pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite în 2016, susținut de 40,6% dintre cei intervievați, plasându-se cu mult înaintea rivalilor săi republicani, arată un sondaj Reuters-Ipsos publicat vineri.

Sondajul, efectuat pe un eșantion de 582 de persoane, arată că Trump ar obține cel mai mare procent de voturi, aproape egal cu cel al următorilor săi patru rivali luați împreună, senatorul de Texas Ted Cruz (10,5%), fostul neurochirurg Ben Carson (9,7%), fostul guvernator al Floridei Jeb Bush (9,2%) și senatorul de Florida Marco Rubio (7,2%).
   
Într-o ipotetică confruntare electorală între principalul candidat democrat la Casa Albă Hillary Clinton și Trump, Clinton are un avans statistic nesemnificativ între 41,4 și 40,8% din voturi, notează Reuters.
   
Trump conduce în sondajele naționale ale alegătorilor republicani de luni de zile. El are de asemenea un avans în unele sondaje în statele care încep să voteze Iowa și New Hampshire, cu alegerile "caucus" (prima etapă de selectare a candidaților pentru Casa Albă n.r.) în Iowa la doar câteva zile distanță pe 1 februarie.
   
Un sondaj separat Reuters-Ipsos vineri arată că revigorarea economiei SUA este o preocupare majoră pentru alegători. Preocupările economice au ajuns pe locul doi după temerile legate de terorism, în urma atacurilor comise de Statul Islamic anul trecut la Paris, mai notează Reuters.
   
Acest sondaj, cu participarea a 1.614 respondenți, arată că terorismul este o mare îngrijorare (20,3%), dar preocupările legate de economia Statelor Unite urmează îndeaproape (18,2%).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…