SUA: Un polițist alb inculpat pentru uciderea unui adolescent de culoare

SUA: Un polițist alb inculpat pentru uciderea unui adolescent de culoare

Un polițist alb din Chicago a fost pus sub acuzare pentru uciderea cu premeditare a unui adolescent de culoare, după cum arată o înregistrare video susceptibilă să intensifice tensiunile rasiale în această regiune din nordul Statelor Unite, relatează AFP.

Inculparea lui Jason Van Dyke, 37 de ani, a fost anunțată de procurorul comitatului Cook, Anita Alvarez, înregistrarea video în cauză fiind pe punctul de a fi făcută publică.

Punerea sub acuzare a unui polițist este un fapt extrem de rar în Statele Unite și, în orice caz, o premieră la Chicago după mai multe decenii.

Plasat în arest preventiv fără cauțiune, Jason Van Dyke este acuzat că a împușcat cu 16 gloanțe un băiat în vârstă de 17 ani, Laquan McDonald, o afacere care face deja valuri dincolo de Chicago.

Faptele au avut loc în octombrie 2014, dar controversa a căpătat amploare în ultimele zile din cauza mobilizării locuitorilor din Chicago care au cerut ca înregistrarea să fie prezentată publicului.

Anita Alvarez s-a aflat, după cum a mărturisit, sub presiune să acționeze, după ce un judecător a ordonat autorităților ca până miercuri să difuzeze secvența cu ultimele secunde de viață ale tânărului.

Această înregistrare, filmată de o cameră aflată pe o vehicul, "este șocantă, este violentă, te face să-ți treacă fiori pe șira spinării", a comentat marți într-o conferință de presă procurorul comitatului Cook.

Rudele lui Laquan McDonald și organizațiile pentru apărarea drepturilor cetățenilor de culoare acuză poliția că a încercat să mușamalizeze ancheta și susțin că procurorul l-a pus sub acuzare pe polițist numai pentru că imaginile urmează să fie făcute publice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…