Sudanul de Sud: Femei violate și arse de vii de militari, potrivit unui raport al ONU

Sudanul de Sud: Femei violate și arse de vii de militari, potrivit unui raport al ONU

Militarii din Sudanul de Sud au violat și apoi au ars de vii femei și fete în casele lor, a acuzat marți ONU într-un raport, evocând o brutalitate nemaiîntâlnită în conflictul civil care devastează noul stat de un an și jumătate, relatează AFP.

Într-un raport publicat marți, anchetatorii din cadrul Misiunii ONU din Sudanul de Sud avertizează în privința 'încălcărilor generalizate ale drepturilor omului'. Ei se sprijină pe mărturiile a 115 victime și martori din statul Unité, unul dintre cele mai afectate de războiul civil.

Armata sud-sudaneză, SPLA, a lansat în aprilie o vastă ofensivă împotriva forțelor rebele din departamentul Mayom, care era o zonă petrolieră majoră înainte de a fi distrusă în lupte.

'Supraviețuitorii acestor atacuri au afirmat că SPLA și milițiile sale aliate din departamentul Mayom au desfășurat o campanie împotriva populației locale, ucigând civili, jefuind și distrugând sate și provocând deplasarea a peste 100.000 de persoane', a precizat ONU într-un comunicat.

'Unele dintre acuzațiile cele mai îngrijorătoare compilate de agenții Misiunii ONU din Sudanul de Sud se referă la răpiri și la abuzuri sexuale asupra femeilor și fetelor, dintre care unele ar fi fost arse de vii în casele lor', se mai menționează în textul citat.

Actualul conflict din Sudanul de Sud a izbucnit în decembrie 2013, prin lupte în cadrul armatei sud-sudaneze, divizată de-a lungul liniilor politico-etnice de rivalitatea în fruntea regimului între președintele Salva Kiir și fostul său vicepreședinte, Riek Mashar.

Diverse miliții tribale s-au alăturat luptelor, de o parte sau de alta, ambele tabere fiind acuzate de comiterea unor masacre etnice și a altor abuzuri.

Intensificarea luptelor 'a fost marcată nu numai de acuzații de crimă, viol, răpire, jaf, incendieri și strămutări de populație, dar și de o brutalitate și o intensitate nemaiîntâlnite', menționează ONU.

'Amploarea și nivelul de cruzime care caracterizează aceste informații sugerează o animozitate care depășește diviziunile politice', se mai precizează în comunicat.

La jumătatea lunii iunie, UNICEF a acuzat forțele armate care se înfruntă în Sudanul de Sud, stat independent de patru ani, că au comis crime atroce asupra copiilor, precum castrări și violuri.

În acest conflict, pentru care nu a fost avansat niciodată un bilanț oficial, ar fi murit zeci de mii de oameni, potrivit observatorilor. Conform ONU, două treimi din cele 12 milioane de locuitori ai țări au nevoie de ajutor pentru a supraviețui. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro