Țările baltice vor să găzduiască efective de mii de militari NATO

Țările baltice vor să găzduiască efective de mii de militari NATO

Țările baltice intenționează să ceară NATO desfășurarea pe teritoriul lor a unor efective compuse din mii de militari pentru a juca un rol disuasiv față de Rusia, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

'Vrem o unitate de dimensiunea unei brigăzi, pentru ca fiecare țară baltică să aibă câte un batalion', a declarat pentru AFP căpitanul Mindaugas Neimontas.

Șefii forțelor armate din Lituania, Letonia și Estonia vor adresa o cerere comună, aprobată de superiorii lor la nivel politic, generalului american Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa, a spus el.

Vilnius, Riga și Talinn vor o 'prezență permanentă, prin rotație, de forțe NATO' ca 'măsură de disuasiune, având în vedere situația de securitate din regiune', a declarat același purtător de cuvânt, într-o aluzie la rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

El a refuzat să precizeze numărul de soldați NATO dorit, dar efectivele unei astfel de brigăzi ar putea fi de aproximativ 3.000 de militari.

SUA desfășoară de anul trecut, prin rotație, aproximativ 600 de soldați în țările baltice și în Polonia.

Unii membri europeni ai NATO, printre care Germania, sunt sceptici în privința unei prezențe militare permanente în regiune, estimând că aceasta ar fi contrară 'Actului Fondator' semnat de NATO și Rusia în 1997.

O sursă diplomatică a NATO a indicat că Alianța preferă să dezvolte o forță de reacție rapidă, mobilă și capabilă să fie desfășurată atât în estul, cât și în sudul Europei, pentru a răspunde unei crize indiferent unde s-ar produce aceasta.

Țările baltice, care au fost ocupate de URSS între sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 1991, se tem că Moscova va încerca să le destabilizeze pentru a pune la încercare hotărârea Alianței de a le proteja. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Ucraina a umblat la „cutia cu maimuțe” pentru atacul din Crimeea? În cazul ăsta, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

5 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...