Tensiuni la Hong Kong în urma unor manevre cu blindate în centrul oraşului

Tensiuni la Hong Kong în urma unor manevre cu blindate în centrul oraşului

Apariţia unor blindate chineze în centrul Hong Kong a generat o controversă, vineri, în fosta colonie britanică, forţele prodemocratice denunţând o "demonstraţie de forţă" într-un context tensionat cu Beijingul.

Tensiuni la Hong Kong în urma unor manevre cu blindate în centrul oraşului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin patru vehicule blindate pentru transportul trupelor (VVT) ale Armatei Populare de Eliberare (APL) au fost văzute joi dimineaţa circulând pe marile artere ale cartierului Kowloon, a anunţat cotidianul Apple Daily.

Fotografii publicate în special pe Twitter arată blindate echipate cu tunuri pe turelă.

Manevra are loc într-un context tensionat la Hong Kong. O parte a opiniei publice este alarmată de ceea ce consideră a fi o ingerinţă tot mai mare a Beijingului în afacerile acestui teritoriu ce beneficiază de o autonomie extinsă de la retrocedarea sa Chinei în 1997.

O dezbatere aprinde spiritele în oraş în perspectiva viitoarei alegeri a şefului Executivului din Hong Kong în 2017, între apărătorii unei "democraţii de tip chinez" şi cei ai sufragiului universal deplin.

Or, comitetul permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP - Parlament) examinează în această săptămână la Beijing un raport pe acest subiect, propus de actualul şef al Executivului, Leung Chun-ying.

Până în prezent, şeful Executivului era desemnat de o adunare dominată de PCC.

Obiectivul alegerilor prin sufragiu universal a fost recunoscut de China, dar Beijingul a avertizat că doar "patrioţii" vor putea să îşi depună candidatura.

Partidele prodemocraţie reprezentate în Parlament la Hong Kong cer o libertate totală în privinţa candidaturii, iar mişcarea civilă Occupy Central ameninţă să mobilizeze mii de militanţi pentru a paraliza cartierul de afaceri din Hong Kong dacă Beijingul se încăpăţânează.

O manifestaţie este prevăzută pentru duminică, odată cu reuniunea comitetului ANP la Beijing.

În opinia parlamentarului prodemocraţie Claudia Mo, prezenţa blindatelor în centrul Hong Kong este o tentativă deliberată de a înspăimânta populaţia.

"Este o demonstraţie de forţă a armatei pentru a speria locuitorii care se pregătesc să desfăşoare acţiuni de nesupunere civilă la scară mare", a declarat ea pentru AFP.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 FOTO Rămas fără comandanți, Vladimir Putin a trimis pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie / Ce se știe despre generalul Pavel

5 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia