Tinere yazidi luate sclave sexuale de Statul Islamic sunt împinse la sinucidere, denunţă AI

Tinere yazidi luate sclave sexuale de Statul Islamic sunt împinse la sinucidere, denunţă AI

Tinere yazidi transformate în sclave sexuale de către organizaţia Statul Islamic (SI) au ales să se sinucidă în loc să îndure violenţele, afirmă organizaţia nonguvernamentală (ONG) Amnesty International (AI) într-un comunicat emis marţi, relatează AFP.

Etnicii yazidi au fost victime ale unor abuzuri multiple comise de către jihadişti din cadrul SI, care au preluat anul acesta controlul asupra unor teritorii vaste din nordul Irakului, inclusiv asupra regiunii Sinjar, în august, o zonă în care locuieşte această minoritate kurdofonă, considerată eretică de către gruparea teroristă sunnită.

Crimele, torturile, violurile şi răpirile comise de către SI în rândul minorităţii yazidi reprezintă o epurare etnică, denunţă ONG-ul.

"Sute, poate mii" de femei au fost măritate împotriva voinţei lor, vândute sau "oferite" de către SI unor combatanţi sau simpatizanţi.

"Multe dintre aceste sclave sexuale sunt copiii, fete în vârstă de 14-15 ani sau mai tinere", afirmă Donatella Rovera de la Amnesty, care a intervievat peste 40 de foste captive în Irak.

Una dintre ele, Jilan, în vârstă de 19 ani, s-a sinucis de teamă că va fi violată, potrivit mărturiei fratelui ei, culeasă de către ONG.

"Într-o zi ni s-au dat haine care arătau ca nişte costume de dans şi ni s-a spus să ne spălăm înainte să le îmbrăcăm. Jilan s-a sinucis în sala de baie", a povestit o fată deţinută împreună cu Jilan.

"Ea şi-a tăiat venele la încheieturile mâinilor. Era foarte frumoasă. Cred că ştia că va fi luată de un bărbat şi de aceea s-a sinucis", a adăugat tânăra.

Altă captivă a povestit ONG-ului că sora ei şi cu ea au decis să se omoare noaptea, pentru a împiedica o căsătorie forţată, dar că alte două femei, care s-au trezit din cauza zgomotului, le-au împiedicat.

"Ne-am legat cu o eşarfă de gât, iar fiecare a tras de eşarfa celeilalte cât de tare a putut, însă eu am leşinat", a mărturisit Wafa, în vârstă de 27 de ani.

"Ei (membri SI) ne-au distrus vieţile", a declarat Randa, în vârstă de 16 ani, capturată împreună cu familia şi violată de către un bărbat de două ori mai în vârstă ca ea. "Este atât de dureros ceea ce ne-au făcut mie şi familiei mele", a spus minora.

"Consecinţele fizice şi psihologice ale suferinţelor crunte pe care aceste femei le-au suferit sunt catastrofale", a denunţat Rovera.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”