Tiruri de artilerie la Donețk: Un proiectil a lovit o stație de autobuz - cel puțin patru morți

Tiruri de artilerie la Donețk: Un proiectil a lovit o stație de autobuz - cel puțin patru morți

Cel puțin patru persoane și-a pierdut viața miercuri în urma unor tiruri de artilerie, care au lovit o stație de autobuz și uzina de metale din Donețk, centrul administrativ al regiunii cu același nume, bastion al separatiștilor proruși din estul Ucrainei, în timp ce un summit al ultimei șanse ar urma să se desfășoare la Minsk în cursul serii într-o nouă încercare de a pune capăt conflictului, relatează AFP.

'Șoferul unui microbuz a murit după un tir de mortier', a indicat pentru agenția franceză de presă un reprezentant al separatiștilor, Ivan Prihodko, în timp ce un angajat al uzinei de metale din Donețk a explicat că trei persoane, dintre care două din serviciul de pază, au fost ucise.

În același timp, președintele Petro Poroșenko a efectuat în cursul nopții de marți spre miercuri o vizită-fulger la Kramatorsk, regiunea Donețk, unde trupele guvernamentale i-au prezentat dovezi care probează implicarea Rusiei în tirurile din ajun asupra acestui orășel, potrivit postului de televiziune TSN.

El a inspectat ruinele unui imobil din centrul orașului, care a fost distrus de un proiectil tras din lansatoare de rachete multiple de tip 'Smerci'. Militarii ucraineni i-au arătat lui Petro Poroșenko rămășițe de rachete și consecințele acțiunii lor distructive.

'Aceasta este o dovadă de utilizare a munițiilor cu fragmentație împotriva populației civile din Kramatorsk. Am în mâini un element al muniției sistemului 'Smerci', cu o rază de acțiune de 90 km. Cei care folosesc astfel de muniție împotriva populației civile nu sunt oameni. Voi arăta aceste dovezi atât la reuniunea de la Minsk (programată pentru miercuri seara), cât și la Consiliul Uniunii Europene', unde am fost invitat, a spus Poroșenko.

Ucraina este ținta unor atacuri cu arme foarte puternice, iar 'informația conținută în aceste rămășițe de proiectil dovedește în mod clar că muniția este de fabricație rusă și a fost utilizată de partea rusă', a afirmat președintele ucrainean.

Kramatorsk-ul a fost vizat marți la prânz ( în jurul orei locale 12:20) de tiruri lansate din sisteme Smerci. Potrivit Kievului, cel puțin 15 persoane și-au pierdut viața. Poroșenko însuși a anunțat marți în parlament că orașul Kramatorsk, cartierul general militar al forțelor guvernamentale angrenate în conflictul cu separatiștii proruși a fost bombardate cu sisteme de rachete de tip Smerici de către rebeli proruși.

De cealaltă parte, rebelii susțin că tirurile au fost trase de o unitate de voluntari ucraineni.

În același timp, armata ucraineană a raportat 19 soldați uciși și 78 răniți în estul separatist în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanț oficial. Cinci dintre militarii uciși și-au pierdut viața la Kramatorsk, în urma atacului cu sisteme de rachete 'Smerci'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA