Tony Blair: Ieșirea din UE ar arunca Marea Britanie în incertitudine și haos

Tony Blair: Ieșirea din UE ar arunca Marea Britanie în incertitudine și haos

Fostul premier britanic laburist Tony Blair a avertizat marți că o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, sugerată de actualul șef al executivului, David Cameron, va crea un val de incertitudine economică și 'o instabilitate nemaivăzută după Al Doilea Război Mondial' ce ar putea arunca țara în haos, consemnează presa internațională. Blair a făcut aceste declarații în primul său discurs după ce a decis să se implice în campania electorală pentru a aduce un sprijin laburiștilor la alegerile de pe 7 mai. Fostul premier consideră că Partidul Conservator și-a radicalizat discursul ca urmare a creșterii popularității partidului antieuropean UKIP, dar a atras atenția că o astfel de abordare împinge mai mult Marea Britanie către ieșirea din blocul comunitar.

Premierul Cameron a promis că, dacă va câștiga alegerile, va renegocia raporturile țării sale cu blocul comunitar, în sensul transferului mai multor atribuții către guvernul de la Londra, iar ulterior, în anul 2017, va convoca un referendum pe tema rămânerii Marii Britanii în UE.

Însă, în opinia lui Blair, fără sprijinul UE crearea de noi locuri de muncă în Marea Britanie va fi în pericol, astfel că economia britanică ar risca să ajungă într-o situație de incertitudine. Așadar, 'ieșirea din UE va slăbi poziția Marii Britanii în lume, va dăuna semnificativ economiei noastre și — cu toate că este mai puțin evident, dar la fel de important pentru viitorul nostru — va fi contrară calităților și ambițiilor care încă ne definesc ca mare națiune globală', a sintetizat fostul lider laburist. Organizarea unui referendum privind apartenența în continuare la UE 'ar fi un joc total inacceptabil cu viitorul națiunii noastre', a insistat Blair.

În acest context, el l-a criticat direct pe David Cameron, despre care a susținut că nici el nu crede că părăsirea UE este o decizie bună, dar recurge la această 'manevră' pentru a obține unele voturi de la UKIP și pentru a da satisfacție acelei părți a mass-media ce manifestă o poziție antieuropeană.

În schimb, l-a apărat pe actualul lider laburist, Ed Miliband, lăudându-l pentru 'leadership-ul autentic' manifestat în opoziția împotriva inițiativei conservatorilor de părăsire a UE. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

2 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

3 De citit!

4 Fenomen straniu în SUA

5 Informație / Din 2015, CIA antrenează în secret forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazi…