Transnistreanul Aleksandr Karaman, numit "ministru de externe" al "republicii" de la Doneţk

Transnistreanul Aleksandr Karaman, numit "ministru de externe" al "republicii" de la Doneţk

"Republica populară de la Doneţk" (DPR) l-a numit pe Aleksandr Karaman, originar din regiunea separatistă moldoneană Transnistria, în postul de "ministru de externe", a anunţat sâmbătă "premierul" acestei republici separatiste proruse autoproclamate, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Transnistreanul Aleksandr Karaman, numit "ministru de externe" al "republicii" de la Doneţk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Karaman a fost anterior "vicepremier" însărcinat cu politici sociale.

"Karaman, care a deţinut mai multe funcţii importante şi este un profesionist, a devenit noul ministru de externe", a declarat Aleksandr Zaharcenko într-o conferinţă de presă la Doneţk.

Transnistreanul o înlocuieşte pe Ekaterina Gubareva, soţia fostului "guvernator popular" al regiunii Donbas Pavel Gubarev.

Motivul demisiei Gubarevei nu a fost precizat. Însă fostul "premier" Aleksandr Borodai a criticat-o, afirmând că este "incompetentă profesional".

Karaman face parte din echipa lui Vladimir Antiufeev, "primvicepremier" al DPR însărcinat cu "securitatea de stat şi aplicarea legii". Cei doi au lucrat împreună, anterior, în regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria.

Antiufeev este un fost şef al serviciilor de securitate (KGB) din Transnistria, fiind urmărit penal la Tiraspol pentru delapidare de fonduri. Un cetăţean rus, Antiufeev a fost demis de la conducerea serviciilor de securitate transnistrene de către liderul regiunii separatiste Evgheni Şevciuk, în 2012. El s-a refugiat în Rusia după ce autorităţile separatiste au deschis pe numele său un dosar penal pentru delapidare de fonduri.

Mai multe persoane cu legături în Transnistria deţin poziţii cheie în regiuni din Ucraina, în urma ofensivei declanşate de separatiştii proruşi în est. Astfel, liderul separatiştilor din Doneţk Igor Strelkov care, potrivit presei, ar fi fost ofiţer al serviciilor militare ruse, a dezvăluit că a luptat în conflictul din Transnistria. Strelkov şi "premierul" Aleksandr Borodai au jucat un rol decisiv în anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. În plus, premierul Crimeei, Serghei Aksionov, este orginar din Republica Moldova.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alina Ghica, judecătoarea care a suspendat completurile de 5 judecători la cererea lui Dragnea și a anulat o p…

2 Mafia cu gulere galbene / Te crucești când citești așa ceva!

3 Imagini horror cu fesele „putrezite” ale Loredanei Chivu / Detalii din scandalul ținut departe de ochii presei

4 Așa o fi?

5 Așa o fi?