Trei minore americane suspectate că voiau să se alăture jihadului, arestate în Germania

Trei minore americane suspectate că voiau să se alăture jihadului, arestate în Germania

Trei minore americane de origine sudaneză şi somaleză, suspectate că au vrut să se alăture jihadiştilor via Turcia, au fost reţinute în Germania şi repatriate la Denver, în statul american Colorado (vest), potrivit unor informaţii prezentate de postul CNN.

Aceste informaţii au fost parţial confirmate miercuri de către Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI, poliţia federală) şi autorităţi germane.

"Pot să vă spun că autorităţile americane au informat autorităţile germane în legătură cu sosirea pe aeroportul de la Frankfurt a trei minore americane care călătoreau singure, provnind din Statele Unite, cu obiectivul de a-şi continua călătoria către Turcia", a anunţat Pamela Müller-Niese, o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Interne, precizând că dispariţia acestora a fost semnalată de către taţii lor.

"Aceste trei persoane au fost reţinute (...). Cei trei minori au fost repatriaţi ulterior, duminică, de bunăvoie, în Statele Unite", a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt nu a furnizat, în schimb, niciun detaliu despre eventuale intenţii ale celor trei minore de a se duce în Siria.

Taţii celor două surori şi al unei prietene a acestora au semnalat pe 17 octombrie dispariţia fiicelor lor, care au părăsit domiciile având asupra lor paşapoartele şi o sumă de 2.000 de dolari în numerar, potrivit unui document emis de Biroul şerifului comitatului Arapahoe, citat de CNN.

Familiile de origine somaleză şi sudaneză au declarat pentru FBI că ele cred că cele trei fete, în vârstă de 15, 16 şi 17 ani, se aflau în drum către Turcia, un punct de intrare important către jihadiştii din cadrul grupării Statul islamic (SI), potrivit postului american.

Cele trei adolescente au declarat pentru poliţia locală că au fost arestate în Germania, pe aeroportul de la Frankfurt, şi repatriate luni, adică la trei zile după ce au fost date dispărute, potrivit aceluiaşi document, pe care AFP a putut să-l consulte.

"FBI este la curent cu situaţia şi a participat la repatrierea indivizilor la Denver. Minorele sunt tefere şi se află împreună cu familiile", a declarat pentru AFP Paul Bresson, un purtător de cuvânt al instituţiei.

Biroul FBI de la Denver le-a interogat pe cele trei fete, după ce au revenit în ţară, dar Sue Payne, o purtătoare de cuvânt a Biroului, nu a dorit să ofere informaţii suplimentare, având în vedere faptul că este vorba despre minori.

Pe de altă parte, trei tineri au fost arestaţi şi inculpaţi miercuri în Belgia, în cadrul unei anchete asupra unor filiere jihadiste către Siria, a anunţat parchetul federal belgian, citat de AFP.

Şase percheziţii au fost efectuate în oraşele Vilvorde şi Machelen, în apropiere de Bruxelles, în cadrul acestei anchete deschise în 2013, a anunţat parchetul într-un comunicat.

Percheziţiile au vizat domiciile suspecţiolor, cu vârste de aproximativ 20 de ani, sau ale părinţilor, a precizat parchetul, adăugând că a fost confiscat material care este în curs de analizare.

Trei tineri au fost inculpaţi ulterior de către un judecător de instrucţie, pentru participare la un grup terorist, şi au fost încarceraţi. Un mandat internaţional de arestare a fost emis pe numele unui al patrulea suspect, care "s-ar afla în Siria", potrivit parchetului federal.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria