Trupe americane vor fi trimise în Polonia

Autorităţile ar urma să anunţe, săptămâna viitoare, trimiterea de trupe americane în Polonia pentru a consolida prezenţa NATO, într-un context marcat de tensiuni cu Ucraina vecină, a declarat ministrul polonez al Apărării pentru Washington Post.

Trupe americane vor fi trimise în Polonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit declaraţiilor ministrului Apărării Tomasz Siemoniak, care s-a întâlnit joi cu omologul său american Chuck Hagel, oficialii americani lucrează deja la detaliile acestui plan în care Polonia va juca un rol motor "sub patronaj american".

Potrivit lui, militari americani vor fi mobilizaţi şi în ţările baltice, tot pentru consolidarea prezenţei NATO în Europa Centrală şi Orientală.

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a subliniat că un anumit număr de măsuri sunt avute în vedere "pentru consolidarea reactivităţii pe uscat, aer sau apă în Europa". "Unele dintre aceste măsuri vor fi luate bilateral cu naţiuni membre NATO. Altele vor fi puse în aplicare în cadrul Alianţei", a adăugat el.

"Vorbim, de asemenea, despre prezenţa trupelor americane în Polonia", a declarat ministrul polonez în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Chuck Hagel, ferindu-se totuşi să ceară instalarea unor baze americane pe teritoriul polonez, o cerere formulată de opoziţia conservatoare poloneză.

"Pot fi oportunităţi pentru mobilizarea forţelor pe bază de rotaţie, dar nicio decizie nu a fost luată şi vom continua să discutăm, ca şi cu NATO", a răspuns Chuck Hagel.

De la sfârşitul Războiului Rece, NATO s-a ferit de la a instala baze în ţările membre care au aparţinut blocului sovietic, pentru a nu nemulţumi Rusia.

De la începutul crizei ucrainene, statele baltice şi Polonia sunt îngrijorate de acţiunile ruse în Ucraina.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

5 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…