Turcia a autorizat construcția unei biserici la Istanbul, pentru prima dată din 1923

Turcia a autorizat construcția unei biserici la Istanbul, pentru prima dată din 1923

Guvernul turc a autorizat construcția la Istanbul a unei biserici pentru mica comunitate siriacă, o premieră de la înființarea Republicii Turcia în 1923, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală, informează AFP.

Foto: (c) Paula NEAMȚU / AGERPRES FOTO

'Aceasta va fi o premieră de la înființarea Republicii. Bisericile au fost restaurate sau redeschise publicului, însă nicio biserică nouă nu a fost până acum construită', a explicat oficialul turc sub rezerva anonimatului.

Creștinii sunt ultra-minoritari și uneori victime ale atacurilor în Turcia, țară laică cu 99% din populație musulmană, unde regimul este acuzat de criticii săi de 'derivă islamistă'.

Guvernul de la Ankara, care speră să adere la Uniunea Europeană, a lărgit în această perspectivă drepturile minorităților religioase, restaurând biserici, mănăstiri și sinagogi, și restituind unele dintre proprietățile acestora.

Biserica urmează să fie construită în cartierul Yesilkoy, pe coasta Mării Marmara, pe un teren acordat de municipalitate, a spus oficialul. Construcția, care va fi lansată în lunile următoare, va fi finanțată de o fundație pentru apărarea drepturilor siriacilor (ortodocși și catolici) care locuiesc în marea majoritate în sud-estul Turciei și a căror număr este estimat la aproximativ 20.000 de persoane.

Papa Francisc s-a aflat la sfârșitul lunii noiembrie în Turcia, ocazie cu care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația precară a creștinilor din Orient, amenințați de jihadiști în Irak și Siria.

AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Moise)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…