Turcia anulează un megacontract de 3 miliarde de euro pentru rachete sol-aer atribuit Chinei

Turcia anulează un megacontract de 3 miliarde de euro pentru rachete sol-aer atribuit Chinei

Turcia a anulat un megacontract de 3 miliarde de euro atribuit Chinei în 2013 pentru echiparea armatei cu rachete sol-aer, transmit AFP și Reuters, citând surse oficiale de la Ankara. 'S-a decis anularea licitației. Decizia a fost semnată de prim-ministrul (Ahmet Davutoglu) săptămâna aceasta', a declarat un responsabil de la cabinetul premierului turc.

Contractul, atribuit în 2013, spre surpriza generală, firmei China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC), a provocat atunci nemulțumirea SUA și a vest-europenilor, îngrijorați de riscurile de securitate ale tehnologiei chineze. La licitație mai prezentaseră oferte concernul american Raytheon, pentru sistemul de apărare Patriot, și grupul franco-italian Eurosam (MBDA și Thales).

'Turcia își va lansa propriul proiect de construire a unui astfel de sistem de apărare', a afirmat în luna iulie un oficial din cadrul Subsecretariatului pentru industria de apărare, care a purtat negocierile cu China. El a făcut referire la un impediment major din cauza refuzului Chinei legat de un transfer de tehnologie care ar fi oferit Turciei posibilitatea de replicare a sistemului de operare al rachetelor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”