Turcia: Erdogan inaugurează moscheea uriașă din controversatul său palat

Turcia: Erdogan inaugurează moscheea uriașă din controversatul său palat

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan (islamo-conservator), a inaugurat vineri cu mare pompă și în plin post musulman, Ramadanul, uriașa moschee ridicată în incinta luxosului și totodată controversat palat al său din Ankara, relatează AFP.

Prevăzut cu patru minarete, edificiul, cu o suprafață de 5.175 de metri pătrați, poartă numele de ''Moscheea poporului din Bestepe'', cartierul de la periferia Ankarei unde a fost construită reședința prezidențială.

Flancat de premierul Ahmet Davutoglu și de principalii demnitari ai țării, inclusiv principalul său lider religios, Mehmet Gormez, Erdogan a explicat că edificiul este rezultatul ''unei sinteze a arhitecturilor otomană și selgiucidă'', o dinastie turcă din sec. al XII-lea, ca și întregul palat.

Inaugurat în toamna trecută, palatul prezidențial are 1.150 de încăperi și a costat 490 milioane de euro. El este denunțat periodic de către detractorii președintelui, care consideră edificiul drept un semn al nebuniei grandorii și al derivei sale autoritare.

Erdogan a justificat construcția acestei reședințe în numele ''prestigiului Turciei''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…