Turcia: Președintele Erdogan denunță ''virusul'' Statul Islamic

Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan (islamo-conservator), a denunțat miercuri - în declarații de o rară fermitate - acțiunile Statului Islamic (SI) în Siria și în Irak, calificând gruparea jihadistă drept un ''virus'' distrugător pentru comunitatea musulmană, relatează AFP. ''Daesh (aconimul arab pentru SI) este un virus destinat să divizeze și să distrugă Umma (comunitatea musulmanilor)'', a declarat Erdogan, într-o conferință de presă comună cu omologul său irakian, Fuad Massum.

Turcia a fost deseori acuzată în ultimele luni că nu se implică suficient în lupta împotriva jihadiștilor, care au cucerit largi teritorii în Irak și Siria de-a lungul frontierei sale sudice.

''O strategie internațională este esențială pentru eradicarea acestei mișcări. Chiar dacă ajungem să distrugem Daesh, o altă grupare se va angaja sub un alt nume'', a adăugat șeful statului turc. ''De unde vin armele sale, mijloacele sale ? Trebuie să ne concentrăm pe această chestiune'', a insistat Erdogan în fața oaspetelui său.

AFP comentează că Turcia a fost de nenumărate ori acuzată că susține grupările rebele cele mai radicale ostile regimului președintelui sirian Bashar Al-Assad, inclusiv Statul Islamic. Ankara a negat întotdeauna aceste acuzații.

La presiunea criticilor din partea aliaților săi occidentali, Turcia a întărit recent controalele la frontierele sale în încercarea da a diminua fluxul de combatanți străini, îndeosebi europeni, care se alătură grupărilor jihadiste via teritoriul turc.

Ministrul turc de externe, Mavlut Cavusoglu, indica marți, în cursul unei vizite în SUA, că țara sa a plasat pe lista sa cu interdicție de intrare pe teritoriul Turciei un total de 12.800 de persoane suspectate că vor să se alăture Statului Islamic. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

4 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut