Turcia: Un redactor-șef a fost condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru insultă la adresa lui Erdogan

Turcia: Un redactor-șef a fost condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru insultă la adresa lui Erdogan

Un tribunal din Ankara l-a condamnat marți pe redactorul-șef al cotidianului turc Today's Zaman la o pedeapsă de 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru că a postat un tweet considerat ''insultător'' la adresa președintelui islamo-conservator al țării, Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

''Din fericire, respectabila mamă a acestui om nedemn nu mai trăiește pentru a vedea ce fiu are ea și poate să se scutească de această tortură'', a scris anul trecut Bülent Kenes pe rețelele de socializare, fără să citeze numele șefului statului.

În hotărârea sa, tribunalul, care a recurs la un expert pentru a tranșa problema, a considerat totuși exprimarea ca fiind injurioasă la adresa ''omului forte'' al Turciei, care deținea în acea perioadă funcția de prim-ministru, a relatat cotidianul Today's Zaman, versiunea în limba engleză a titlului celui mai vândut ziar din presa turcă, Zaman.

Zaman este considerat ca fiind apropiat imamului Fethullah Gülen, devenit inamicul ''numărul unu'' al lui Erdogan de la izbucnirea scandalului de corupție privind regimul său la sfârșitul lui 2013.

De la sosirea sa la putere în 2003, Erdogan, ales șef al statului în august 2014, și-a înmulțit plângerile de defăimare sau insultă împotriva adversarilor săi, fie că este vorba de adversari politici, jurnaliști, artiști sau simpli cetățeni.

Opoziția turcă, ce denunță periodic deriva autoritară a regimului său, a cerut abrogarea articolului 299, foarte controversat, din Codul Penal, care pedepsește ''insulta'' la adresa șefului statului, estimând că el aduce atingere libertății de expresie.

Partidul lui Erdogan a pierdut la alegerile legislative din 7 iunie majoritatea absolută pe care o deținea de 13 ani în parlament, deschizând calea pentru formarea unui guvern de coaliție. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii