Turcia: Un redactor-șef a fost condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru insultă la adresa lui Erdogan

Un tribunal din Ankara l-a condamnat marți pe redactorul-șef al cotidianului turc Today's Zaman la o pedeapsă de 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru că a postat un tweet considerat ''insultător'' la adresa președintelui islamo-conservator al țării, Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

''Din fericire, respectabila mamă a acestui om nedemn nu mai trăiește pentru a vedea ce fiu are ea și poate să se scutească de această tortură'', a scris anul trecut Bülent Kenes pe rețelele de socializare, fără să citeze numele șefului statului.

În hotărârea sa, tribunalul, care a recurs la un expert pentru a tranșa problema, a considerat totuși exprimarea ca fiind injurioasă la adresa ''omului forte'' al Turciei, care deținea în acea perioadă funcția de prim-ministru, a relatat cotidianul Today's Zaman, versiunea în limba engleză a titlului celui mai vândut ziar din presa turcă, Zaman.

Zaman este considerat ca fiind apropiat imamului Fethullah Gülen, devenit inamicul ''numărul unu'' al lui Erdogan de la izbucnirea scandalului de corupție privind regimul său la sfârșitul lui 2013.

De la sosirea sa la putere în 2003, Erdogan, ales șef al statului în august 2014, și-a înmulțit plângerile de defăimare sau insultă împotriva adversarilor săi, fie că este vorba de adversari politici, jurnaliști, artiști sau simpli cetățeni.

Opoziția turcă, ce denunță periodic deriva autoritară a regimului său, a cerut abrogarea articolului 299, foarte controversat, din Codul Penal, care pedepsește ''insulta'' la adresa șefului statului, estimând că el aduce atingere libertății de expresie.

Partidul lui Erdogan a pierdut la alegerile legislative din 7 iunie majoritatea absolută pe care o deținea de 13 ani în parlament, deschizând calea pentru formarea unui guvern de coaliție. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

3 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

4 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

5 Tupeu de „prestator” prin parcuri, la Paris / Ponta, apel dement la nesupunere către populație: Să nu țină cont …