Turcia: Un redactor-șef a fost condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru insultă la adresa lui Erdogan

Un tribunal din Ankara l-a condamnat marți pe redactorul-șef al cotidianului turc Today's Zaman la o pedeapsă de 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru că a postat un tweet considerat ''insultător'' la adresa președintelui islamo-conservator al țării, Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

''Din fericire, respectabila mamă a acestui om nedemn nu mai trăiește pentru a vedea ce fiu are ea și poate să se scutească de această tortură'', a scris anul trecut Bülent Kenes pe rețelele de socializare, fără să citeze numele șefului statului.

În hotărârea sa, tribunalul, care a recurs la un expert pentru a tranșa problema, a considerat totuși exprimarea ca fiind injurioasă la adresa ''omului forte'' al Turciei, care deținea în acea perioadă funcția de prim-ministru, a relatat cotidianul Today's Zaman, versiunea în limba engleză a titlului celui mai vândut ziar din presa turcă, Zaman.

Zaman este considerat ca fiind apropiat imamului Fethullah Gülen, devenit inamicul ''numărul unu'' al lui Erdogan de la izbucnirea scandalului de corupție privind regimul său la sfârșitul lui 2013.

De la sosirea sa la putere în 2003, Erdogan, ales șef al statului în august 2014, și-a înmulțit plângerile de defăimare sau insultă împotriva adversarilor săi, fie că este vorba de adversari politici, jurnaliști, artiști sau simpli cetățeni.

Opoziția turcă, ce denunță periodic deriva autoritară a regimului său, a cerut abrogarea articolului 299, foarte controversat, din Codul Penal, care pedepsește ''insulta'' la adresa șefului statului, estimând că el aduce atingere libertății de expresie.

Partidul lui Erdogan a pierdut la alegerile legislative din 7 iunie majoritatea absolută pe care o deținea de 13 ani în parlament, deschizând calea pentru formarea unui guvern de coaliție. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I