Turcia urmărește 'îndeaproape' activitățile militare ruse la frontiera sa cu Siria

Turcia 'urmărește îndeaproape' activitățile militare ruse la frontiera sa cu Siria, unde, potrivit mass-media turce, câteva zeci de militari și ingineri ruși au fost desfășurați la Qamishli (nord), a indicat pentru AFP o sursă apropiată guvernului turc.

'Pot să vă spun că Turcia urmărește îndeaproape, evident, orice acțiune militară la frontierele sale, în special la granița cu Siria', a precizat această sursă, vorbind sub rezerva anonimatului.

'Câteva zeci' de soldați și ingineri ruși au fost văzuți în ultimele zile în zona aeroportului Qamishli, situat chiar în fața orașului turc Nusaybin (sud-est), a relatat anterior Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO). Potrivit OSDO, acești militari ruși au inspectat aeroportul, care se află sub controlul armatei siriene, și ar putea 'eventual' consolida securitatea acestuia în ideea desfășurării aici a unor avioane militare rusești.

Qamishli, oraș cu majoritate kurdă în provincia Hassake, se află sub controlul comun al autorităților locale kurde și al regimului sirian. Întrebat joi cu privire la această prezență rusă, vicepremierul turc c a spus că nu întrevede o 'amenințare' pentru Turcia. 'Suntem la curent cu acțiunile Rusiei. Unitățile ruse de la Qamishli nu pot constitui o amenințare pentru Turcia, țară membră a NATO', a declarat acesta în fața deputaților parlamentului de la Ankara.

Turcia și Rusia traversează în prezent o gravă criză diplomatică, după ce aviația turcă a doborât la sfârșitul lunii noiembrie un bombardier rus la frontiera cu Siria.

Ankara acuză Moscova că, împreună cu Iranul, acordă sprijin președintelui sirian Bashar al-Assad, luând la țintă opoziția moderată sub umbrela campaniei militare împotriva împotriva rebelilor jihadiști, cum ar fi Statul Islamic (SI) în Siria.

Pentru a întări securitatea pe înălțimea Nusaybin, armata turcă a săpat joi tranșee într-o zonă minată la frontiera turco-siriană, a relatat vineri cotidianul Hürriyet.

Responsabili militari ruși, dintre care unii din serviciile de informații ale armatei, au vizitat de asemenea Qamishli, potrivit aceluiași ziar turc.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

4 Amănunte picante / Grupul de la Scroviștea / Ce s-a ales de oamenii lui Dragnea

5 Ce ironie, ce cârpă de om! / Iordache conduce ședința în care se vor îngropa toate legile anti-Justiție clocite …

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X