Turcinov denunţă "proiectele brutale" ale Rusiei de a destabiliza estul şi sudul Ucrainei

Turcinov denunţă "proiectele brutale" ale Rusiei de a destabiliza estul şi sudul Ucrainei

Rusia are "proiecte brutale" pentru destabilizarea sudului şi estului Ucrainei, dincolo de bazinul minier al Donbas (est), devastat de o insurgenţă prorusă, a denunţat marţi preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, citat de AFP.

Oleksandr Turcinov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Proiectele Rusiei au fost şi rămân brutale. Ei vor să inflameze nu numai Donbas, ci tot estul şi sudul Ucrainei din regiunea Harkov şi până în Odesa", a declarat Turcinov.

Insurgenţii proruşi înarmaţi au trecut la ofensivă, luni, în estul Ucrainei, cerându-i ajutor lui Vladimir Putin în faţa Guvernului proeuropean de la Kiev.

"Donbas se confruntă cu un pericol colosal. În plus faţă de speţnaz (unităţile de elită) ruse şi teritoriale, există sute de mii de ucraineni înşelaţi de propaganda rusă şi sute de mii de ucraineni nevinovaţi", a declarat Turcinov.

El a anunţat în special lansarea, marţi dimineaţa, a unei operaţiuni "antiteroriste în nordul regiunii Doneţk, care va fi desfăşurată gradual, responsabil şi cumpănit".

"Obiectivul acestei operaţiuni este de a proteja cetăţenii din Ucraina, de a opri teroarea, de a opri criminalitatea şi tentativele de dezmembrare a ţării", a conchis el.

Localitatea Slaviansk, oraş simbol al tensiunilor, unde grupări armate au preluat controlul, sâmbătă, asupra unor clădiri ale poliţiei, serviciilor de securitate şi municipalităţii, se află în nordul regiunii Doneţk.

Guvernul ucrainean a anunţat duminică lansarea unei "operaţiuni de mare anvergură" dar nicio operaţiune importantă nu a fost constatată până în prezent.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?