Ucraina: Agitatorii ruşi folosesc femei şi copii drept scuturi

Ucraina: Agitatorii ruşi folosesc femei şi copii drept scuturi

În regiunea Doneţk a avut loc, ieri, o regruparea forţelor speciale ucrainene pentru operaţiunea anti-teroristă în baza decretului semnat luni de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Potrivit liderului ucrainean, operaţiunea se va desfăşura în câteva etape, iar principalul obiectiv este evitarea victimelor în rândul populaţiei civile, deoarece pentru a face şi mai grea misiunea militarilor ucraineni „agitatorii ruşi“ au avut grijă să aducă în preajma lor şi civili, chiar şi femei şi copii. Corespondenta Sky News, Katie Stallard, aflată la Slaviank, a declarat că civili, inclusiv persoane în vârstă, au fost folosiţi ca scuturi umate de forţele pro-ruse, care se protejau pe măsură ce trupele ucrainene de securitate avansau.

Dacă va fi încununată de succes, scenariul din regiunea Doneţk va fi aplicat şi în regiunile vecine. Pentru că au fost şi cazuri de „non-combat“ în rândul membrilor miliţiei , Turcinov a anunţat că se vor face schimbări în structurile poliţiei, inclusiv în cele din estul Ucrainei.

Război „atipic“

Acest război este unul „atipic“ pentru că este dus de trupe speciale de diversiune ale celor două armate, care sigur că-şi cunosc bine „modul de acţiune“, susţinute de agenţii serviciilor secrete din cele două state FSB, GRU (ruse) şi SBU (ucrainean). Nu este o bătălie a armatelor regulate: „duşmanii“ se „lichidează“ pe unde sunt prinşi şi nimeni nu recunoaşte pierderile. Parlamentarul ucrainean Lesia Orobets anunţa, luni că cel puţin 10 separatişti au fost ucişi în confruntările de la Slavinask, citând trei surse diferite, dar proruşii nu au reclamat „pierderile“. Preşedintele ucrainean a dezvăluit totuşi că unul dintre ofiţerii SBU a fost ucis.

Ieri, o coloană de blindate şi membri ai foţelor speciale ucrainene staţionau la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Slaviansk. Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece blindate, zece tancuri şi şapte vehicule care transportau „speţnaz“, membri ai forţelor speciale, în apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk, pe drumul dinspre Harkov. Militarii, însoţiţi de poliţişti, au instalat un punct de control pe drum, cu ajutorul unei blindate uşoare, protejate de blocuri de beton. Ei controlează toate vehiculele care circulă în ambele sensuri. În total, aproximativ 100 de bărbaţi sunt vizibili, iar o parte a coloanei este instalată, la adăpost de priviri, sub copaci.

Un ofiţer paraşutist a declarat că militarii nu vor interveni în mod direct, că această sarcină este „treaba forţelor ministerului de Interne. Noi suntem aici pentru a-i ajuta“. Contactat la Kiev, Ministerul de Interne a confirmat că o intervenţie, în cazul în care va avea loc, va fi efectuată de către Garda Naţională Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andrii Parubii a anunţat, ieri, că un prim batalion din cadru acestei Gărzi Naţionale a fost trimis „pe front“.

Operaţiunea anti-teroristă a forțelor ucrainene se desfăşoară cu greutate deoarece se încearcă evitarea victimelor în rândul populaţiei civile. FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale