Ucraina: Arestarea milionarului Korban nu este decât începutul luptei împotriva corupției (Poroșenko)

Ucraina: Arestarea milionarului Korban nu este decât începutul luptei împotriva corupției (Poroșenko)

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat, duminică, că arestarea milionarului Ghennadi Korban nu este decât începutul luptei împotriva corupției care sufocă țara, în timp ce adversarii săi au denunțat în această reținere 'represiuni politice', relatează AFP.

Korban, în vârstă de 45 de ani, aflat în topul celor mai bogați 100 de ucraineni și mâna dreaptă a puternicului oligarh Igor Kolomoiski, a fost reținut sâmbătă în cadrul unei anchete ce vizează 'crima organizată și corupția'.

'Korban nu va fi ultimul', a declarat Poroșenko într-un interviu pentru trei posturi de televiziune naționale. 'Procesele de luptă împotriva corupției și de restabilire a ordinii vor continua', a subliniat el, insistând că 'nimeni nu va beneficia de imunitate, nici reprezentanții noii puteri, nici cei ai vechiului regim' al fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.

O parte a anchetei vizează 'furtul a 40 milioane de hrivna (1,5 milioane de euro) destinate soldaților ucraineni' care luptă împotriva separatiștilor proruși în estul țării. Suma ar fi fost deturnată pentru finanțarea unor miliții private.

Igor Kolomoiski, al doilea cel mai bogat om din Ucraina, a fost o perioadă guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, învecinată cu regiunile din estul separatist, și unde reușise să înăbușe tendințele separatiste. El a fost demis în martie de președintele Poroșenko după o luptă pentru controlul asupra unui grup petrolier, luptă în care a fost acuzat că ar fi recurs la miliții proprii.

Reacționând la arestare, partidul Ukrop al lui Korban, candidat la primăria Kievului în alegerile locale din urmă cu o săptămână, a denunțat 'represiunile politice' ale președintelui Poroșenko care îi au drept 'țintă pe 'patrioți'. Mai mulți politicieni, inclusiv din coaliția guvernamentală, dar și experți au văzut în această anchetă un caz de 'justiție selectivă.

Petro Poroșenko, el însuși fost om de afaceri miliardar care nu și-a vândut firmele în pofida angajamentelor electorale, promisese atunci o luptă fără milă împotriva oligarhilor și avertizase împotriva creării unor 'armate de buzunar' personale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

3 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

4 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

5 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…