Ucraina: Informații contradictorii cu privire la bilanțul victimelor pe frontul de Est

Paisprezece militari au fost uciși și alți 173 răniți în ultimele 24 de ore în zona de conflict din estul separatist al Ucrainei, în pofida armistițiului care a intrat în vigoare la miezul nopții în data de 15 februarie, a declarat joi pentru Reuters o sursă din cadrul armatei ucrainene.

Kievul a retras miercuri mii de soldați încercuiți la Debalțevo, nod feroviar strategic care face legătură între Donețk și Lugansk, cele două bastioane separatiste, după un masiv asalt al rebelilor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la Riga, unde a efectuat o vizită, că insurgenții din Lugansk și Donețk au utilizat armament modern împotriva soldaților ucraineni la Debalțevo, exprimându-și, același timp, îngrijorarea în legătură cu deteriorarea situației din estul Ucrainei, în ciuda regimului de încetare a focului.

Într-o întâlnire desfășurată miercuri cu președintele Petro Poroșenko, care s-a deplasat în zona de conflict după abandonarea Debalțevo, responsabili ai Statului Major al armatei ucrainene au indicat că, în timpul luptei de la Debalțevo, cel puțin 22 de soldați ucraineni și-au pierdut viața (șase nemijlocit în timpul retragerii), iar peste 150 au fost răniți.

Rebelii avansează însă un bilanț mult diferit al pierderilor suferite de armata ucraineană în urma ofensivei lor asupra acestui oraș strategic. Astfel, Denis Pușilin, emisarul rebelilor din Donețk la negocierile în cadrul Grupului de contact asupra Ucrainei, a indicat pentru postul de radio rusesc Russkaia slujba novostei, citat de Ria Novosti, că peste 3.000 de militari ucraineni și-au pierdut viața la Debalțevo, fără să ofere niciun detaliu asupra perioadei.

Așa-numitul președinte al autoproclamatei 'republici populare' Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a avansat joi cifrele 3.000-3.500 de soldați ucraineni care ar fi fost uciși în încercuirea de la Debalțevo.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat miercuri după-amiază încheierea operațiunilor de retragere 'organizată' a trupelor ucrainene din orașul Debalțevo, asediat de rebeli. El a spus că unele unități, care au ieșit din încercuire, au ocupat noi poziții de luptă. Poroșenko, care s-a deplasat la Artemivsk, o localitate situată în apropiere de Debalțevo, a acordat titlul de Erou al Ucrainei comandantului unei brigăzi, care tocmai părăsise orașul.

Separatiștii insistă că nu a existat niciun fel de retragere 'organizată' din Debalțevo. Ei au declarat că garantează securitatea soldaților ucraineni care doresc să depună armele și să se predea. Potrivit acestora, între 2.000 și 3.000 de soldați ar mai fi rămas în 'cazanul de la Debalțevo'. OSCE a confirmat miercuri seara că în oraș se mai duc lupte, potrivit RIA Novosti. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan