Ucraina intenționează să ceară statut de candidat la UE în 2020 și să renunțe la neutralitate (Poroșenko)

Ucraina intenționează să ceară statut de candidat la UE în 2020 și să renunțe la neutralitate (Poroșenko)

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că urmează să prezinte mai târziu în cursul zilei de joi un vast plan social și de reforme economice care să permită fostei republici sovietice să-și depună peste șase ani candidatura pentru a obține statutul de membru al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a ratificat la 16 septembrie Acordul istoric de asociere la Uniunea Europeană, deși punerea în aplicare a părții comerciale a actului a fost amânată până în ianuarie 2016 pentru a calma Rusia, care susține că pactul va afecta piețele sale.

'Astăzi voi vorbi în fața întregii Ucraine despre noul program, despre viziunea mea asupra 'Strategiei 2020'', a declarat Poroșenko, în deschiderea celei de-a doua părți a celui de-al 12-lea congres extraordinar al judecătorilor.

'Acest program prevede aproximativ 60 de reforme și programe speciale, a căror punere în aplicare va permite Ucrainei să se pregătească pentru ca peste șase ani să putem depune cerere pentru a obține statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană', a declarat președintele Ucrainei.

Potrivit acestuia, una din cele mai importante reforme vizează schimbarea sistemului judiciar.

În același timp, președintele ucrainean a declarat că, pentru prima oară în cele peste cinci luni de conflict în estul țării, nu s-a semnalat niciun deces și nici răniți în ultimele 24 de ore, estimând că acordul de încetare a focului a început în cele din urmă să funcționeze.

Totodată, președintele Poroșenko a dat ordin cabinetului său de miniștri să elaboreze un proiect de lege privind renunțarea la statutul actual de țară nealiniată.

După cum relatează publicația Ukrainskaia Pravda, printr-un decret promulgat la 24 septembrie, președintele Petro Poroșenko a făcut să intre în vigoare decizia Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare (din 28 august) 'Cu privire la măsurile de urgență pentru securitatea Ucrainei și creșterea capacității sale de apărare'.

O parte a acestui decret, la fel ca decizia Consiliului pentru Securitatea Națională, este secret și nu a fost publicat joi pe site-ul președinției de la Kiev.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...