Ucraina: Manifestație împotriva președintelui Poroșenko, acuzat de corupție

Ucraina: Manifestație împotriva președintelui Poroșenko, acuzat de corupție

Ucraineni l-au acuzat sâmbătă pe președintele Petro Poroșenko de faptul că nu și-a respectat promisiunea de a lupta împotriva corupției, reluând un mod de protest folosit anterior în cazul predecesorului său Viktor Ianukovici, relatează AFP. 

'Această manifestație este o rușine pentru președinte care a fost ales cu sloganuri în favoarea justiției și a luptei împotriva corupției', a declarat Egor Sobolev, unul dintre protestatari și deputat al partidului Samopomitch, care face parte din coaliția guvernamentală.

Această acțiune, organizată în apropierea reședinței prezidențiale din Kozyn, la periferia Kievului, este prima de acest tip organizată împotriva președintelui. Aproximativ 100 de deputați, foști combatanți care au participat la conflictul armat din estul țării precum și militanți cunoscuți ai societății civile s-au aflat în zeci de mașini care au încercuit reședința de lux a președintelui în semn de protest.

'Poroșenko acoperă corupția', 'Destituirea este un lucru ușor', se afla înscris pe pancartele purtate de manifestanți. Manifestația a fost organizată de Avtomaidan, mișcare ce s-a făcut cunoscută în cursul celor trei luni de proteste proeuropene reprimate violent și care au condus la destituirea președintelui prorus Viktor Ianukovici în februarie 2014 și apoi la alegerea lui Poroșenko.

Regimul Ianukovici a fost acuzat de corupție de adversari, numeroși diplomați și oameni de afaceri și succesorii săi prooccidentali au promis să combată acest flagel. În pofida lansării procedurilor judiciare fără rezultat real, mulți ucraineni consideră că sunt puține schimbări, în timp ce cota de popularitate a guvernului a scăzut în ultimele luni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...