Ucraina: o americancă și alți doi străini intră în noul guvern

Ucraina s-a dotat marți cu un nou guvern prooccidental ce include o americancă, un georgian și un leton în posturi cheie, pentru a ajuta țara să iasă dintr-o gravă criză economică și să facă față sângerosului conflict armat din Est.

Aceste numiri au survenit în timp ce pe teren au fost anunțate armistiții în luptele dintre separatiștii proruși și armata ucraineană în zona aeroportului din Donețk și în regiunea Lugansk, punctele cele mai fierbinți.

"Trebuie să integrăm în guvernul nostru cele mai bune competențe internaționale", a declarat președintele Petro Poroșenko.

Natalie Jaresko, o americancă de origine ucraineană care a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA și pentru un fond de investiții ucrainean finanțat de Congresul american, a fost numită ministru de finanțe.

Letonul Aivaras Abromavicius, manager al unui fond de investiții suedez la Riga, a devenit ministru al economiei și georgianul Alexander Kvitashvili, fost ministru al sănătății în Georgia, va conduce Ministerul Sănătății de la Kiev.

Președintele Poroșenko a declarat că le-a acordat cetățenia ucraineană marți dimineață, chiar înainte de numirea lor.

Săptămâna trecută, președintele a propus deja ca un străin să fie numit în funcția de șef al noului birou de luptă împotriva corupției, o boală endemică în această fostă republică sovietică, estimând că un străin ar avea un avantaj considerabil: "lipsa de legături cu elita politică ucraineană", amintește AFP.

Guvernul ucrainean va fi condus de Arseni Iațeniuk, în vârstă de 40 de ani, care a deținut postul de premier începând din februarie 2014.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Urmează două rețineri la vârful politicii...

2 BREAKING CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor p…

3 Asta se lasă cu pușcărie! / DOCUMENTUL care confirmă că la Sectorul 1 s-au găsit în urne mai multe buletine de v…

4 Ca-n filme! Ea este consiliera PNL care l-a prins pe omul lui Tudorache cu procesele verbale moșmondite!

5 ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu …