UE: Ungaria nu va fi printre beneficiarii mecanismului de repartizare a refugiaților (președinția luxemburgheză a Consiliului UE)

UE: Ungaria nu va fi printre beneficiarii mecanismului de repartizare a refugiaților (președinția luxemburgheză a Consiliului UE)

Ungaria va fi exclusă de pe lista statelor 'beneficiare' de pe urma repartizării a 120.000 de refugiați în Uniunea Europeană, subiect în legătură cu care luni continuă negocieri dificile între statele membre, a indicat o sursă din cadrul președinției luxemburgheze a Consiliului Uniunii Europene, citată de AFP.

De altfel, conform sursei, termenul 'obligatoriu', refuzat oficial de mai multe state membre din Est, nu va fi utilizat pentru desemnarea acestui mecanism în textul negociat în vederea reuniunii de marți a miniștrilor de interne din UE.

'S-a convenit că Ungaria nu va apărea în text ca țară beneficiară 'a mecanismului de repartizare, a precizat sursa.

Comisia Europeană propusese ca Ungaria să figureze printre beneficiari, la fel ca Italia și Grecia, iar 54.000 de persoane aflate în prezent în Ungaria să fie repartizate între celelalte state UE, alături de 15.600 de solicitanți de azil din Italia și 50.400 din Grecia, pentru a se ajunge la totalul de 120.000 de refugiați ce ar urma să fie repartizați conform cotelor fixate de Comisie.

În condițiile în care Ungaria va fi exclusă dintre țările beneficiare, 'ea ar urma, în schimb, să participe la solidaritate', primind refugiați aflați în Italia și Grecia, a adăugat sursa.

Cifra de 120.0000 de refugiați ce vor trebui relocalizați va fi menținută în textul asupra căruia urmează să convină miniștrii de interne marți, la Bruxelles.

'Problema este de a ști dacă îi atribuim (pe cei 54.000 din Ungaria) direct Italiei sau Greciei, sau dacă instituim rezervă pentru a ne putea adapta mai rapid realității de pe teren', a explicat sursa.

Acesta a mai estimat că dezbaterea în jurul 'caracterului obligatoriu' al mecanismului de repartizare este 'artificială'.

Într-o precedentă decizie a Consiliului de a 'relocaliza' 40.000 de refugiați în UE, 'nu se spune nicăieri că decizia este obligatorie, cu toate acestea ea se impune tuturor celor care au subscris la ea', a mai arătat sursa, menționând că președința luxemburgheză 'va încerca să găsească cea mai largă majoritate posibilă marți, chiar un consens'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA