Un avion rusesc interceptat în Estonia de aparate NATO

Un avion rusesc interceptat în Estonia de aparate NATO

Un avion militar rusesc a pătruns pentru foarte scurt timp în spațiul aerian al Estoniei, țară baltică membră NATO, a declarat miercuri Alianța care a trimis aparate de vânătoare pentru a-l intercepta.

Cu puțin timp înainte de ora 13.00 (11.00 GMT), acest avion rusesc, un IL-20 specializat în colectarea de informații, "a intrat în spațiul aerian eston în apropierea insulei Saaremaa pentru mai puțin de un minut, ceea ce reprezintă o incursiune de aproximativ 600 de metri în spațiul aerian al NATO", a declarat comandamentul forțelor NATO în Europa (Shape) într-un comunicat, citat de AFP.

Acest avion, care nu a fost făcut cunoscut în prealabil autorităților de control al traficului aerian civil, a zburat deasupra mării în apropiere de spațiul aerian aliat timp de aproape patru ore, a asigurat Shape.

Prin urmare, el a fost urmărit de radare la sol și de cel puțin șase avioane de vânătoare occidentale. În conformitate cu procedurile, avioane F-16 daneze s-au apropiat în jurul orei 9.00 (7.00 GMT) de aparatul care a părăsit enclava rusă Kaliningrad și era în drum spre Danemarca, potrivit comunicatului. Avioane de luptă suedeze au fost apoi trimise pentru a însoți avionul rusesc, deși Suedia nu este membră NATO, apoi F-16 portugheze care asigură misiunile de poliție aeriană în cerul baltic.

Aparatul s-a întors spre sud și atunci a avut loc incursiunea, a adăugat Shape. După un "contact vizual" între piloții F-16 portugheze și cei ai IL-20, acesta "a fost escortat până s-a îndepărtat de spațiul aerian al NATO", potrivit Shape.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite un text care ar trebui să dea de gândit talibanilor USR PLUS / Sau și despre acest om o să spună că este vâ…

2 Mircea Marian / Căutând o poză cu Tudorel Toader am dat peste acest moment istoric: delegația USR la discuții d…

3 Preotul Eugen Tănăsescu: „Nu-l scoateţi vinovat pe IPS Teodosie, pentru că nişte cinici v-au dat cârpe de doi …

4 BBC / Unul din marile mistere ale biologiei a fost rezolvat

5 Arrivederci, Romania! / Decizia Justiţiei italiene de a nu-l extrăda în România pe fugarul Dragoş Săvulescu a r…