Un deputat homosexual, învestit primar al unui oraş din nordul Poloniei

Un deputat homosexual, învestit primar al unui oraş din nordul Poloniei

Un deputat care şi-a asumat în mod public orientarea homosexuală, Robert Biedron, în vârstă de 38 de ani, a fost învestit sâmbătă primar la Slupsk, un oraş cu aproximativ 100.000 de locuitori din nordul Poloniei, o ţară tradiţional catolică.

"Polonia se schimbă, este pe cale să trăiască o mare transformare", a declarat el pentru AFP la finalul unei ceremonii la Primăria Slupsk în cursul căreia a depus jurământul.

El a recunoscut că alegerea sa ar putea să provoace, de asemenea, reacţii negative într-o ţară care este "monoculturală şi monoreligioasă", subliniind însă că aceste schimbări sunt "inevitabile".

"Polonia va continua să se deschidă", a adăugat el.

Biedron este primul politician care şi-a asumat public orientarea sexuală şi care devine primarul unui oraş de talie medie în Polonia.

În cursul ceremoniei de la Primăria Slupsk, au fost citite scrisori de felicitare din partea preşedintelui Bronislaw Komorowski şi preşedintei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Anne Brasseur.

Biedron, deputat din partidul de stânga anticlerical Twoj Ruch (Mişcarea Ta), dar care a candidat pentru postul de primar fără partid, l-a înfrânt categoric, cu un scor de 57%, pe rivalul său Zbigniew Konwinski, un parlamentar al partidului Platforma Civică (PO, liberal) aflat la putere, în al doilea tur ale alegerilor duminica trecută.

Într-un discurs susţinut în cursul ceremoniei, Biedron i-a îndemnat pe locuitorii Slupsk să coopereze pentru oraş.

În programul său, al cărui principal slogan a fost "Schimbare, în fine", el a propus instalarea accesului gratuit la Internet în tot oraşul şi promovarea economiei de energie prin crearea unui institut pentru energie verde.

Editor şi politolog, foarte activ în lupta împotriva homofobiei, Biedron a fost ales deputat în Dietă în 2011. Membru al Comisiei pentru Justiţie, el a fost clasat de săptămânalul Polityka printre primii zece deputaţi cei mai muncitori şi mai perseverenţi.

Victoria sa în alegerile locale pare să confirme o evoluţie a mentalităţilor în Polonia, o ţară majoritar catolică, dar în care o transsexuală, Anna Grodzka, a fost aleasă deputată Twoj Ruch în 2011.

În alegerile municipale, jurnalista lesbiană Agnieszka Luczak nu a fost aleasă primar al altui oraş de talie medie, dar a reprezentat o ameninţare serioasă pentru învingător, Tomaszow Mazowiecki, obţinând în turul doi 8.742 de voturi, în timp ce rivalul său a câştigat cu 9.740 de voturi.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 Așa arată prostia made in Rusia...

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO Stare de șoc în rândul propagandiștilor Rusiei după exploziile de la baza aeriană din Crimeea