Un expert rus susține că planul de instalare de armament NATO în România este o pregătire pentru o confruntare prelungită

Planurile privind instalarea de tehnică grea în România vorbesc despre întărirea Alianței la frontierele geopolitice și pregătirea pentru o confruntare prelungită cu Rusia, a declarat marți seara președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Moscova, doctorul în științe militare Konstantin Sivkov, citat de RIA Novosti. 'Astăzi NATO se întărește la acele frontiere pe care le-a atins în limitele Pactului de la Varșovia. Ei (cei din Alianța Nord-Atlantică — n.r.) se pregătesc pentru o confruntare pe termen lung, de aceea își întăresc frontierele militare în acele zone pe care le-au luat sub controlul lor în a doua jumătate a secolului XX, adică în anii '80-'90', a afirmat expertul rus.

Este vorba, potrivit acestuia, de desfășurarea de vehicule blindate, sisteme de arme antiaeriene, avioane de luptă și artilerie.

'Riscul pentru noi este că direct la granițele noastre, la o distanță de numai două operațiuni de front, apar trupe NATO. O astfel de operațiune durează, potrivit diverselor estimări, între 10 și 20 zile, adică vorbim de limitele unui termen de o lună. În cazul în care pot efectua aceste operațiuni, ei pot ajunge la Moscova', spune Sivkov.

Mai mult, potrivit informațiilor sale, aviația (NATO) ce poate fi desfășurată 'dispune de timpul necesar să ajungă până la principalele noastre noduri (de comunicații), iar în mai puțin de o jumătate de oră — până la aerodromurile noastre, unde ar putea să fie instalate sisteme de rachete ATACMS cu o rază de până la 300 km'.

'Toate acestea creează o anumită amenințare în domeniul apărării. Ar trebui înțeles clar și trebuie să luăm măsuri extraordinare pentru contracararea tuturor acestor amenințări ce se formează în prezent', a subliniat el, în declarația pentru agenția rusă de presă.

Expertul rus a mai adăugat că instalarea de arme grele în România relevă că 'în esență Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE) a eșuat, ceea ce înseamnă că ei (NATO — n.r.) pot plasa orice, oriunde, dar și că noi putem face același lucru'.

Declarațiile expertului rus intervin în contextul în care generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, a anunțat marți la București că o decizie privind prepoziționarea de echipamente militare grele ale NATO în România va fi anunțată "foarte curând" și s-a arătat sigur că, atunci când acest lucru se va întâmpla, România "va răspunde prompt (...) și va fi de acord". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul