Un fost deţinut la Guantanamo se oferise să ajute la eliberarea lui Alan Henning, decapitat de SI, dar a fost respins

Un fost deţinut la Guantanamo se oferise să ajute la eliberarea lui Alan Henning, decapitat de SI, dar a fost respins

Britanicul Moazzam Begg, fost deţinut la Guantanamo, a declarat, marţi, că s-a oferit să ajute la eliberarea ostaticului britanic Alan Henning, ucis prin decapitare de gruparea Stat Islamic în Siria, însă oferta sa a fost respinsă de Guvernul de la Londra, relatează BBC News Online.

Alan Henning (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Begg, în vârstă de 46 de ani, a declarat că prietenii lui Alan Henning i-au cerut ajutorul în decembrie 2013, la puţin timp după ce britanicul a fost luat ostatic în Siria de combatanţii din gruparea Stat Islamic, iar, ulterior, el a avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Londra. Fostul deţinut la Guantanamo a mai afirmat că bănuia cine l-a răpit pe lucrătorul umanitar britanic, însă Guvernul i-a respins oferta de a ajuta la eliberarea lui Alan Henning.

Moazzam Begg a dezvăluit că a mai ajutat în trecut la eliberarea altor ostatici răpiţi de extremişti în Siria. "Am intervenit prin intermediul altor grupuri, care au făcut presiuni pentru eliberarea ostaticilor", a declarat el. "Problema este că, în încercarea de a mă demoniza şi incrimina, Guvernul a refuzat, pur şi simplu, să analizeze ceea ce aş fi putut face în acest caz", a adăugat Begg.

Postul de televiziune Sky News afirmă, la rândul său, că organizaţia teroristă Al-Qaida, care nu considera că este corect ca acesta să fie ţinut ostatic, a trimis un membru pentru a negocia cu combatanţii din gruparea Stat Islamic eliberarea britanicului Alan Henning, însă nu a reuşit să obţină eliberarea acestuia.

Înainte de uciderea lui Alan Henning, revendicată vineri într-o înregistrare video publicată pe Internet, gruparea teroristă sunnită Stat Islamic a executat prin decapitare alţi trei ostatici occidentali - jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic David Haines.

Inculpat pentru "infracţiuni legate de terorism în Siria", Moazzam Begg a fost eliberat la 1 octombrie dintr-o închisoare din Marea Britanie, după anularea a şapte capete de acuzare reţinute pe numele său de justiţia britanică. El a fost suspectat că a participat, în perioada octombrie 2012 - aprilie 2013, în Siria, la antrenamente pentru comiterea de acte teroriste şi că a finanţat organizaţii teroriste.

Arestat în 2002 în Pakistan şi acuzat că a fost membru al reţelei teroriste Al-Qaida, Begg a fost deţinut trei ani în închisoarea Bagram din Afganistan şi la Guantanamo. El a fost eliberat în 2005 fără ca vreo acuzaţie să fie reţinută împotriva sa. Odată revenit în Marea Britanie, unde s-a născut, el a devenit purtător de cuvânt al victimelor "războiului împotriva terorismului" în cadrul asociaţiei "Cage".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…