Un "număr record" de trupe ruse la granița cu Ucraina, afirmă Petro Poroșenko

Un "număr record" de trupe ruse la granița cu Ucraina, afirmă Petro Poroșenko

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a afirmat duminică seară că un "număr record" de trupe ruse sunt amplasate la granița cu Ucraina, angajată de peste un an într-un conflict sângeros cu separatiștii proruși din estul țării, transmite AFP.

"Dispunem de informații potrivit cărora un număr record de trupe ruse sunt desfășurate de-a lungul graniței cu Ucraina. Aceste informații ale serviciilor noastre militare au fost confirmate de NATO, Statele Unite și Uniunea Europeană", a declarat Petro Poroșenko într-un interviu acordat postului ucrainean de televiziune 1+1.

Șeful statului ucrainean nu a oferit date concrete legate de prezența militară rusă la graniță.

"Știm în ce direcții ar putea fi lansate eventualele atacuri", a continuat el fără să prezinte mai multe detalii.

Petro Poroșenko a dat asigurări că armata ucraineană, care numără 64.000 de soldați în zona de conflict fără a se ține cont de forțele Ministerului de Interne, este pregătită "să apere Ucraina".

Din aprilie 2014, această țară este angajată într-un conflict armat în Estul separatist prorus, unde peste 6.500 de persoane au fost ucise în 15 luni, potrivit Națiunilor Unite.

Ucraina și occidentalii acuză Kremlinul că înarmează rebeliunea din Est și că a trimis în regiune trupe regulate, fapt dezmințit de Moscova care admite prezența unor "voluntari" ruși plecați să lupte din proprie inițiativă.

În pofida unui nou armistițiu instaurat la 15 februarie în cadrul acordului de pace Minsk 2, violențe sporadice izbucnesc zilnic de-a lungul liniei de front. În cursul ultimelor 24 de ore, doi soldați ucraineni, un rebel și un civil și-au pierdut viața.

Armata ucraineană și rebelii se acuză reciproc de încălcarea acordului de la Minsk continuând să utilizeze arme de calibru mai mare de 100 de milimetri care trebuiau retrase din zona de conflict, potrivit acestui acord. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…