Ungaria a interceptat într-o singură zi peste 2.000 de refugiați; alți 7.800 sunt în Serbia în drum către UE

Ungaria a interceptat într-o singură zi peste 2.000 de refugiați; alți 7.800 sunt în Serbia în drum către UE

Autoritățile ungare au interceptat marți 2.284 de refugiați, printre care 353 minori, care au pătruns ilegal te teritoriul Ungariei, alți circa 7.800 de astfel de imigranți traversând în prezent Serbia în drumul lor către statele vest-europene, transmite miercuri agenția EFE.

De asemenea, situația rămâne tensionată în zona gării din Budapesta, unde sute de refugiați încearcă să se urce în trenuri pentru a-și continua călătoria către Europa, dar poliția maghiară nu le permite accesul în incita gării, astfel că în apropiere s-a creat o adevărată tabără de refugiați. Unii imigranți afirmă că și-au cumpărat bilete de tren, dar societatea ungară de căi ferate a anunțat că poate să le restituie banii.

Organizația de voluntari Migration Aid, creată pe Facebook, a lansat un apel la o manifestație pentru marți după-amiază împotriva inițiativei legislative prin care premierul Viktor Orban intenționează să mărească pedepsele pentru trecerea ilegală a frontierei și pentru deteriorarea gardului de sârmă ghimpată ridicat la granița cu Serbia.

În acest timp, la Belgrad premierul sârb Aleksandar Vucic a anunțat că la ora actuală circa 7.800 de refugiați se află în Serbia în patru puncte distincte, majoritatea îndreptându-se către Ungaria, cu obiectivul de a-și continua mai departe drumul către alte state din UE, destinația preferată a celor mai mulți fiind Germania.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), în fiecare zi intră pe teritoriul Serbiei circa 3.000 noi refugiați, majoritatea proveniți din Siria, Irak sau Afganistan. UNHCR estimează că acest flux se va menține la un nivel comparabil și în perioada următoare, fiind posibil chiar să se amplifice. Dacă în luna mai intrau zilnic în Serbia circa 200 de imigranți ilegali, în luna iunie s-a ajuns la 1.000, cu o lună în urmă la 2.000 pe zi, pentru ca în prezent media să fie de circa 3.000.

UNHCR ajută refugiații oferind autorităților sârbe alimente, apă, medicamente și materiale sanitare și de igienă, precum și calculatoare, mobilă și alte echipamente pentru amenajarea centrele de primire a imigranților. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…