UPDATE Grecia: Alexis Tsipras și-a anunțat demisia și a cerut alegeri anticipate

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat joi seară că își dă demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea de alegeri anticipate, transmit agențiile internaționale de presă. * Posibilă demisie a premierului grec Alexis Tsipras pentru a permite organizarea de alegeri anticipate

'Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie și-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunțe. Voi, prin votul vostru, veți decide dacă v-am reprezentat curajos în fața creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns', a spus Tsipras într-un mesaj televizat.

"Suntem obligați să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecințele adverse", a adăugat el, subliniind că nu a obținut acordul pe care și l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condițiile date.

"Voi încerca să obțin votul poporului grec pentru a conduce țara și pentru a continua programul nostru de guvernare", a mai declarat Tsipras, precizând că are "obligația morală și politică" de a pune ceea ce a făcut, cu "succese și eșecuri", la judecata poporului, pentru ca acesta să decidă din nou.

El și-a înaintat demisia președintelui grec și a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil. Anterior, surse guvernamentale au declarat că Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate până la 20 septembrie și că a avut consultări prin telefon pe această temă cu liderii partidelor de opoziție.

Alexis Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a fost nevoit să demisioneze după ce săptămâna trecută a pierdut majoritatea parlamentară în cadrul unui vot în legislativ privind noul plan de salvare a țării.

Prin demisie și alegeri anticipare, el ar încerca astfel să înăbușe o rebeliune în cadrul partidului său de stânga Syriza și să obțină sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia după 2010.

Circa 40 de deputați nu au votat săptămâna trecută în favoarea noului împrumut european de 86 de miliarde de euro pe o perioadă de trei ani, însoțit de o nouă serie de măsuri de austeritate, ceea ce a redus majoritatea parlamentară la 119 deputați din totalul de 300.

El i-a criticat joi pe deputații Syriza care s-au opus înțelegerii cu creditorii. "Acum că faza dificilă (a negocierilor) s-a terminat, în timp ce unii și-au dorit să-și păstreze funcțiile, vreau să supun judecății voastre" acest acord "care garantează finanțarea țării pe trei ani", a afirmat premierul.

"Cine și cum poate negocia pentru reducerea datoriei? Voi ne veți judeca prin vot", a spus el. "Vă las să judecați, având conștiința liniștită că am rezistat presiunilor și șantajelor. Europa nu mai este aceeași după acest semestru dificil", a adăugat Tsipras.

Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus în pericol viitorul țării în zona euro, Tsipras a fost nevoit să accepte cererile creditorilor internaționali pentru noi măsuri de austeritate și reforme economice — exact politicile împotriva cărora a promis că va lupta atunci când a fost ales în ianuarie. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

2 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

3 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

4 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

5 Când scapă statul român de porcii plantați de Dragnea în funcții cheie? Citiți și voi ce-a făcut ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză